Kirill pátriárka névnapja „a szláv írásbeliség és kultúra napján”

2019. május 24-én volt ónaptár szerint a szlávok apostolainak, Cirillnek és Metódnak az ünnepe (május 11/24), amely egyúttal a szláv írásbeliség és kultúra napja és egyben Kirill pátriárka névnapja.

Az ünnepi szent liturgiára és a pátriárka köszöntésére a moszkvai Krisztus Megváltó székesegyházban került sor. A pátriárkával együtt szolgáltak a Szent Szinódus állandó tagjai, valamint nagyszámú belföldi és külföldi főpap, szerzetespap és pap. Számos ortodox patriarkátus, autokefál helyi egyház főpapi vagy papi képviselője is részt vett, illetve jelen volt az ünnepi szent liturgián. 

A Orosz Ortodox Egyház főpásztorainak köszöntését Juvenalij, Krutyica és Kolomna metropolitája tolmácsolta a pátriárkának. Beszédében kiemelte, hogy Kirill pátriárka nemcsak névnapját ünnepli, hanem a 2019. esztendőben tölti be szerzetesi felnyírásának és papi fölszentelésének ötvenedik évét, és éppen tíz éve áll az Egyház élén, a kijevi és moszkvai főpásztorok méltó örököseként. Nem véletlen, hogy egykori lelkiatyja, Nyikogyim (Rotov) leningrádi és novgorodi metropolita Cirill, a szlávok fáradhatatlan apostola és megvilágosítója nevét adományozta számára, amikor felnyírta szerzetessé. A szent apostol példáját követve a pátriárka is Istennek és Egyházának szenteli minden erejét, egész életét.

Az ünnepi istentisztelet után Kirill pátriárka „A világ, amelyben élek” címmel megrendezett hangversenyen vett részt a moszkvai Vörös téren, amelyet „a szláv írásbeliség és kultúra napja” emlékére tartottak.

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?