Folytatódnak a Petőfi téri Nagyboldogasszony templom felújítási munkálatai

Immár hetvenöt éve, hogy szinte megszokott látvánnyá vált a pesti Dunaparton, a Petőfi téren álló ortodox templom csonka, egytornyú képe. Az eredetileg két karcsú toronnyal rendelkező templomot a II. világháborúban érte bombatalálat, attól kezdve már csak az északi toronyban szólalt meg a harang. Tíz évvel ezelőtt határozta el a Magyar Egyházmegye vezetősége a déli torony helyreállítását, és tette meg a kezdő lépéseket az újjáépítés érdekében. Elkészült a torony alsó, kő talapzata, de a felső rész megépítése, a megfelelő nemes borítással és ornamentikával, amely már a harangnak is „lakást” adhatott volna, további pénzügyi fedezet hiányában a későbbi évekre lett halasztva.

A segítség a magyar kormányzattól jött. Az Egyházmegye nemcsak a déli torony újjáépítésére, hanem az egész templom felújítására anyagi fedezetet kapott, sőt, a miskolci Szentháromság, a tokaji Szent Miklóstemplom, és egy új templom megépítése is lehetővé vált, Hévízen, a kormány segítsége jóvoltából.

A Nagyboldogasszony templom felújításának munkálatai – Antal bécsi-budapesti érsek áldásával és útmutatásával – 2019 januárjában kezdődtek el. Mindezt olyan alvállalkozók felkutatásának hosszú folyamata előzte meg, amelyek képesek a templom korábbi szépségét a legjobb minőségben visszaállítani.

A felújítási munkák a tetőfödém teljes és a tetőszerkezet gerendázatának részleges lecserélésével kezdődtek. Restaurálás céljából az üvegablakok egy része is eltávolításra került, amelynek során védőréteget kapnak. Modern gépek segítségével megtisztították a templombelső márványoszlopait és a templom bejáratát díszítő ornamentikát a századok során lerakódott szennyeződésektől, amit majd a végső megmunkálás és helyreállítás követ. A templom körös-körül állványzatot kapott, ezzel a homlokzat felújítása és a déli torony helyreállítása már megkezdődhetett.

A felújítás következő nagy állomása a templombelső helyreállítása lesz. Ennek során eltávolításra kerül a múlt század harmincas éveiben lerakott kőpadozat, amelyet korszerű, padlófűtésre alkalmas burkolat vált fel. Majd a falak kijavítása, festése, az ikonosztáz és az ikonok restaurálása kerül sorra.

Híveink ezután vehetik ismét birtokukba teljes ékességében – Nagyboldogasszony templomát a Petőfi téren.

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?