Kirill pátriárka beiktatásának tizedik évfordulója Moszkvában

2019.február elsején volt Kirill, Moszkva és egész Rusz pátriárkája beiktatásának tizedik évfordulója Moszkvában, a Krisztus Megváltó székesegyházban. Az Orosz Ortodox Egyház elöljárójának köszöntése szent liturgia keretében történt, amelyen részt vettek a helyi ortodox autokefál egyházak elöljárói, ill. főpapi küldöttjei, a Moszkvai Patriarkátus fennhatósága alá tartozó autonóm és saját önkormányzattal rendelkező egyházak főpapi, papi képviselői, valamint a Szent Szinódus állandó tagjai, az Egyház számos főpapja papja, monostorok apátjai és apátnői

A szent liturgiát X. János, Antiókhia és egész Kelet pátriárkája vezette, Kirill pátriárka, Irinej szerb pátriárka, Rosztiszlav, Cseh-földek és Szlovákia metropolitája, valamint Tichon, Amerika és Kanada metropolitája közös szolgálatával.

A helyi egyházak elöljáróival együtt szolgáltak a Szent Szinódus állandó tagjai, köztük Onufrij, Kijev és Ukrajna metropolitája, valamint Alekszandr, Riga és Lettország, Jevgenyij, Tallin és Észtország és Dániel, Tokió és Japán metropolitája.

A szent liturgián a fenti főpapokkal ugyancsak együtt szolgáltak az alexandriai egyház, a grúz, a román, a bolgár, a lengyelországi egyház főpapjai, papjai, a jeruzsálemi pátriárka moszkvai, főapáti rangban lévő képviselője pedig a szolgálattévőkkel együtt imádkozott az oltárban.

Az istentiszteleten részt vett a moszkvai római katolikus nuncius, az örmény apostoli egyház főpapi delegációja, az állami és a társadalmi élet számos tagja, ifjúsági szervezetek képviselői és igen sok hívő.

A jubileumi istentisztelet egyházi szláv, arab és angol nyelven folyt.

A szentáldozás előtt Antal bécsi-budapesti érsek tartott prédikációt a hívőknek.

A szent liturgia végén először X. János antiókhiai pátriárka köszöntötte Kirill pátriárkát, majd Onufrij, kijevi metropolita olvasta fel a Szent Szinódus ünnepi levelét, végül Kirill pátriárka fordult az egybegyűlt hívekhez evangéliumi tanítással.

Isz pollá éti dészpota!

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?