Szent Cirill és Metód ünnepe, Kirill pátriárka névnapja

Szent Cirill és Metód, a szlávok apostolai ó-naptár szerinti ünnepén (május 11/24), amely egyben Kirill pátriárka névnapja és a „Szláv írásbeliség és kultúra napja” is, a moszkvai pátriárka Irinej szerb pátriárkával együtt végzett főpapi szent liturgiát a moszkvai Krisztus Megváltó székesegyházban.

A pátriárkai szent liturgiára és Kirill pátriárka köszöntésére mind belföldről, mind külföldről, más helyi ortodox egyházakból, számos főpap és főapát érkezett: Szerbiából, Japánból, az Alexandriai, a Jeruzsálemi, a Bolgár, a Grúz, az Antiókhiai Patriarkátusból, a Cseh és Szlovák földek Egyházából. Ott volt a Bécsi és budapesti Egyházmegye főpapja, Antal érsek is, aki a moszkvai patriarkátus Határon túli Intézmények Hivatalának a vezetője. Szép számmal volt jelen számos monostor, valamint a társadalmi és a gazdasági élet képviselője. Az istentisztelet nyelve az egyházi szláv mellett a görög, a szerb és a japán volt.

Az ünnepi istentisztelet végén Juvenalij, krutyicai és kolomnai metropolita, a moszkvai egyházmegye helytartója köszöntötte a pátriárkát a Szent Szinódus nevében, majd Kirill pátriárka fordult az egybegyűlt főpapokhoz, papokhoz és a néphez. Külön köszöntötte az autokefál szerb és az autonóm japán egyház vezetőjét.

Az előbbit azzal a gondolattal, hogy együtt kell folytatniuk a Szent Testvérek és Apostolok egykori misszióját, az utóbbit pedig azzal, hogy a Szlávok Apostolai lelkületével az orosz misszió Japánt is elérte, és ma a Japán Autonóm Egyháznak japán püspökei, papjai vannak, az egyházi élet japán nyelven folyik. Ám bárki, aki eljut Japánba, és bemegy egy ortodox templomba, ugyanúgy otthon érezheti magát.

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?