Szent Miklós ünnepe az egyházmegye tulajdonába visszakerült Tokaji templomban

2018. május 12-én, szombaton, Szent Miklós püspök ereklyéinek Bariba történő átvitelét ünnepelték a szent tiszteletére szentelt tokaji ortodox templomban. A csodatevő főpapnak ez a nyári ünnepe évek óta különös jelentőséggel bír az együtt ünneplők számára, mert a szent ereklyéinek csodálatos megmenekülése a tiszteletére szentelt tokaji templom megmenekülését is előábrázolta. 

Az ünnepen együtt szolgált prot. Tatárka Kirill, a Magyar Ortodox Egyházmegye titkára, prot. Kovács Miklós, a szomszédos Huszti és Nagyszőlősi Egyházmegye tiszabökényi egyházközségének elöljáró papja, Krank József miskolci és nyíregyházi parochus, Sipos Barnabás debreceni parochus és Szegedi Szabolcs István diakónus, az Egyházmegye tokaji megbízottja. Az ünnepen jelen volt Posta György, Tokaj város polgármestere, valamint számos hívő szerte az országból, sőt az ország határain túlról.

Ünnepi beszédében Kirill atya megemlékezett az egyházmegye papságának 2014. évi, Bariban tett zarándoklatáról, ahol Szent Miklós ereklyéi fölött végezhettek szent liturgiát, egyúttal buzdított a szent főpap szelídségének, jóságának, életpéldájának követésére, és emlékeztetett segítő közbenjárására, amelyet ma is megtapasztalnak a hittel hozzá folyamodó hívők ezrei. A liturgikus ünneplés végén körmenet volt a templom körül, ahol a szokásos módon felolvasásra került a négy körmeneti Evangélium, a templomot és a hívőket meghintették szentelt vízzel a négy égtáj felé, végül pedig kenetben részesültek a szent főpap sírjából származó szentelt olajjal.

Köszöntő beszédében Szegedi Szabolcs István diakónus elmondta, hogy három nagy eseményről is megemlékeztek az ünnep alkalmával. Mindenekelőtt Szent Miklós főpap ereklyéinek Bariba történő átviteléről és azok csodálatos megmeneküléséről. Másodsorban arról, hogy több évtizedes szünet után éppen tíz évvel ezelőtt tartottak újra ortodox istentiszteletet a tokaji templomban, amikor egyházmegyénk akkori főpapja, Hilarion püspök (ma volokolamszki metropolita) halotti emlékszertartást végzett az egykori egyházközség papjaiért, szolgálattevőiért és híveiért. Ettől kezdődően lettek ismét folyamatosak az istentiszteletek a templomban. Harmadsorban arra emlékezett az ünnepre egybegyűlt hívők közössége, hogy csaknem hetven év után most először végezhettek a tokaji ortodox templomban szent liturgiát úgy, hogy az újra az Ortodox Egyház tulajdonába került.

Az ünneplést a már hagyománnyá vált szeretetvendégség követte, ahol a papság és a hívők együtt, közös ebéden vettek részt.

Sz. Sz. I.

Vélemény, hozzászólás?