Főpapi liturgia a húsvéti ünnepkörben, a budapesti Nagyboldogasszony templomban

Április 16-án, a Tamás Vasárnapját követő hétfőn, Antal Bécsi-budapesti érsek főpapi szent liturgiát tartott a Petőfi téri Nagyboldogasszony székesegyházban. A húsvéti ünnepkörben tartott istentiszteleten csaknem az egész egyházmegyei papság részt vett, és a hívők közül is sokan eljöttek, hogy megosszák főpapjukkal a Húsvét örömét. 

Ünnepi köszöntésében a főpásztor arra buzdította a vele együtt imádkozókat, hogy a Húsvét örömét, fényét, örök győzelmét, amelyet Isten szeretete és irgalma hozott el az emberi nemnek a földre, osszák meg felebarátainkkal is, akik a hétköznapokban körülveszik őket, ne féljenek megvallani hitünket, hiszen Krisztus Urunk keresztáldozatával és feltámadásával örökre orvosolta a legfájóbb, ősi emberi bajt, a halált. A halál megsemmisült, és aki Krisztusba kapaszkodik, az nem hal meg, hanem átmegy a halálból az életre.

A Kis Bemenet során Antal érsek – Kirill pátriárka rendeletével – nagy epigonátionnal tüntette ki Krank József, miskolci parochus atyát az egyház javáért végzett szolgálataijutalmául, Bulah Szvjatoszlav papot pedig, szolgálatai elismeréséül,  ugyancsak epigátionba öltöztette a szent liturgiavégén mondott elbocsátó ima után.

Az ünnepi istentisztelet közös ebéd és az érsek atya által vezetett egyházmegyei megbeszélés követte.

I. T.

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?