Antonyij püspök és a Magyar Egyházmegye papságának közös szolgálata a Nagyboldogasszony székesegyházban

2018.Január 15-én, hétfőn, Csodatévő Szárovi Szent Szerafim ónaptár szerinti ünnepén, amelynek nagyméretű, rézborításos ikonját a Petőfi téri templomban őrzik, új, kormányzó főpapunk első ízben szolgált együtt szent liturgia keretében az egyházmegye papságával.
A főpapi szolgálatra csaknem az egész papság egybegyűlt az ország különböző részeiből: 
prot. Imrényi Tibor, szegedi parochus,
prot. Kádár Iván, budapesti parochus,
prot. Magyar István, a székesegyház papja,
prot. Kim Nyikolaj, hévízi parochus,
prot. Tatárka Kirill, egyházmegyei titkár, miskolci pap,
Szabó Efrém, nyugállományú szerzetespap,
Krank József pap, miskolci és nyíregyházi parochus,
Kornyilov Dmitrij pap, budapesti parochus,
Sipos Barnabás pap, debreceni parochus,
Bulah Szvjatoszlav pap, püspöki tanácsos-munkatárs, budapesti lelkész,
Szegedi Szabolcs István, a tokaji templom megbízott diakónusa,
Csepizsov Vlagyimir, budapesti és hévízi diakónus.
Szvirko Dmitrij pap, ürömi parochus, napi munkaelfoglaltsága miatt az ünnepi ebéden csatlakozott Antonyij püspökhöz és az egyházmegye papságához.
A szent liturgia végén, amelyen sok hívő vett részt, Antonyij püspök tartott igehirdetést. Ebben Szent Szerafim életének példáját elevenítette fel a hívők számára, akinek egyik sokat emlegetett mondása így hangzott: „Szerezz a lelked számára békét, és körülötted ezrek fognak üdvözülni.” Ez személyesen, minden egyes kereszténynek szól, de egy keresztény közösségnek is. Ha békét szerzünk a lelkünkben, ez a béke a környezetünkre is ki fog áradni, de ha nem szerezzük meg ezt a békét, hiábavaló lesz minden erőfeszítésünk.
A püspök atya arról is szólt, mint ahogy minden nagyobb változásnál az életben történni szokott, ő is némi szorongással indult első vasárnapi, majd hétfői szolgálatára a székesegyházba, de tapasztalva a papság és a hívők szeretetét, imádságos lelkületét és vendégszeretetét, ez az érzés csakhamar elmúlt. Beszédét azzal zárta, hogy ha ez a békesség, szeretet, együttműködés uralkodik majd a közösségben, minden nehézség elhárul, és Isten segítségével minden jó kezdeményezés megvalósul.
Az ünnepi istentisztelet után új főpapunk a papsággal és a hívőkkel együtt agapén vett részt a templom ebédlőjében, amelyet a püspök és a papság munkaebédje követett.

*

Másnap, január 16-án, kedden Antonyij püspök az Oroszországi Föderáció magyarországi nagykövetét, V. N. Szergejevet kereste fel a budapesti nagykövetség épületében. A nagykövet melegen gratulált főpapunknak a Magyar Egyházmegye élére történt kinevezéséhez, és szolgálatához sok sikert kívánt.

*

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?