Százhetven éves a Jeruzsálemi Orosz Lelki Misszió

I.Miklós cár kezdeményezésére éppen 170 éve, 1847-ben alapították meg a Jeruzsálemi Orosz Lelki Missziót. Alapításától kezdve mindmáig hármas feladatot látott el: a testvéri kapcsolatok ápolását a Jeruzsálemi Egyházzal, spirituális és fizikai segítségnyújtást az orosz földről a korábbi századokban és ma újra oda zarándokló sok ezer hívő számára, és nem utolsósorban könyörgést a szülőföldért és minden keresztényért abban a szent városban, ahol Urunk szenvedett és harmadnapra feltámadt. Az Orosz Egyház mindig gondot fordított arra, hogy legkiválóbb képviselőit küldje a szentföldi Misszió tevékenységének irányítására. Köztük külön meg kell említeni az elsőnek odaérkező, kimagasló és tudós egyéniségeket: Porfirij (Uszpenszkij 1885) püspököt, a kijevi metropólia egykori vikáriusát és Antonyin (Kapusztyin †1894) főapátot. De az alapítás éveiben, 1847-1853. között itt szolgált Remete Szt. Teofán, a későbbi püspök, nagyhatású lelki vezető, egyházi író is. 

A 170 éves évforduló emlékére 2017. október 20-23. között orosz ortodox egyházi küldöttség érkezett a Szentföldre Juvenalij krutyicai és kolomnai metropolita vezetésével, amelynek Tyihon podolszki püspök, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzója is tagja volt. 

A delegáció tagjai még aznap felkeresték III. Teofil jeruzsálemi pátriárkát, ezt követően meglátogatták az Olajfák-hegyén található, az Úr Mennybemenetelének szentelt női monostort, ahol az „Orosz Palesztina” megalapítójának, Antonyin (Kapusztyin) főapátnak a sírját őrzik. Október 20-ról 21-re virradó éjjel virrasztást és szent liturgiát tartottak a Szent Sír templomban, másnap fölkeresték a Misszió Hebronban fekvő tulajdonát, könyörgést végeztek a Mamréi-jelenés tölgyénél, majd fölkeresték a betlehemi Krisztus Születése bazilikát. Október 22-én szent liturgiát végeztek az Orosz Misszió fő szentélyében, a Szentháromság-templomban, ahol III. Teofil, Jeruzsálem és Palesztina pátriárkája vezette az ünnepi istentiszteletet. Október 22-23-án ünnepségsorozat keretében emlékeztek meg az évfordulóról, 23-án hétfőn pedig találkozóra került sor a jeruzsálemi városházán az egyházi küldöttség és a város polgármestere, Nir Barkat között.

Az orosz küldöttség zarándoklata a Szent Sír templomban ért végett, ahol elutazás előtt ismét hódoltak a kereszténység legszentebb helyein, a Golgotánál, ahol az Urat keresztre feszítették és a Sírnál, ahová temették és ahonnan harmadnapra feltámadt.

I.T.

(Forrás: http://hungary.orthodoxia.org/2017/10/25; http://rusdm.ru/history/)

 

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.