Nemzetközi konferencia Budapesten az üldözött keresztények védelmében

2017.október 12-én nemzetközi konferencia nyílt meg Budapesten, amelynek témája: „Megfelelő válaszok keresése egy olyan krízisre, amelyet sokáig nem akartak elismerni”. Kirill moszkvai pátriárka áldásával a nemzetközi találkozó megnyitóján, amely az üldözött keresztények kérdésének volt szentelve, részt vett Hilarion, volokolamszki metropolita is, a Moszkvai Patriarkátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának a vezetője. A megnyitón, mint arról a magyar sajtóorgánumok hírt adtak, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke köszöntötte a meghívott vendégeket. 

A konferencián, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezésében jött létre, számos hazai és külföldi keresztény egyházi vezető vett részt: Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Szabó István, Duna-melléki református püspök, II. Ignác Efrém, az antiókhiai szír-jakobita egyház pátriárkája, III. Ignác József, a szír katolikus egyház pátriárkája, Basar Matti Varda, erbili káld keresztény püspök. Hilarion metropolita mellett Filaret (Bulekov) főapát, a Moszkvai Patriarkátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának helyettes vezetője is jelen volt a nemzetközi találkozón.

Az ülések során Hilárion metropolita is felszólalt. Azt hangsúlyozta, hogy jelen világunkban példátlan méreteket öltött a Krisztusban hívők üldözése. Adatok vannak arról, hogy az elmúlt hat év során másfél millió keresztény hagyta el Szíriát, és számtalan templomot, monostort romboltak le Szíria és Irak területén. A keresztény jelenlét további zsugorodása a Közel-keleti régióban valóságos civilizációs katasztrófával fenyeget, mivel a „nyugati civilizáció gyökerei a kereszténységben vannak, a kereszténység viszont épp a Közel-keleten született meg”. Felhívta a résztvevők figyelmét azokra a nehézségekre, amelyekkel keresztény menekülteknek szembe kell nézniük. Arra kérte a politikai és állami vezetőket, hozzanak létre egy olyan mechanizmust, amely képes ellenőrizni a migrációs áradatokat. Emlékeztetett arra, hogy Ferenc pápa és Kirill, moszkvai pátriárka találkozója 2016 elején, Kubában új lendületet adott a keresztények összefogásának Szíriában. Elmondta, hogy a katolikus egyházzal közös munkacsoportban dolgoznak egy olyan feladatban, amelynek az a célja, hogy összeállítsák a Szíriában lerombolt templomok jegyzékét, és az Orosz Föderáció Elnöksége mellett is működik egy vallásközi munkacsoport, amelynek célja a Szíriába irányuló humanitárius segítség megszervezése.

Hilárion metropolita felidézte az ENSZ Emberjogi Szervezetének 2015-ös nyilatkozatát „A keresztények és más közösségek jogainak megerősítéséről, különös tekintettel a Közel-keletre”. Ezt a nyilatkozatot Oroszország, a Vatikán és Libanon állam kezdeményezte az Orosz Ortodox Egyház részvételével.

A metropolita azt is kiemelte beszédében, hogy a „keresztény hagyományú országoknak az a hivatásuk, hogy egyesítsék erőiket, és adjanak határozott választ a szélsőséges és embergyűlölő ideológiára”. „Ha a Közel-kelet keresztényei azt fogják érezni, hogy a keresztény hagyományú országoktól mind a gazdasági, mind a politikai támaszt megkapják – hangsúlyozta Hilarion metropolita – akkor ez megerősíti őket abban az elhatározásukban, hogy szülőföldjeiken maradjanak.” Arra hívott fel, „tegyünk tanúságot az egész világ előtt, hogy a keresztények nem a sors kényének-kedvének vannak kitéve, hanem vannak olyan erők, amelyek készek őket támogatni, és velük együtt megosztani a tanúságtételt az igazságról és a kegyelemről, amely Jézus Krisztus által jött el” (Jn 1,6).

Azzal a reménnyel fejezte be felszólalását, hogy ez a mostani konferencia hozzájárul majd ahhoz, hogy valódi és praktikus utakat találjanak a Közel-kelet szenvedői keresztényei megsegítésére.

A konferencia, amelyről a magyar sajtóorgánumok már eddig is tájékoztatást adtak, október 13-án, pénteken közös nyilatkozat megfogalmazásával ér véget.

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?