Csodatévő Szent Miklós ereklyéi első ízben hagyták el Barit

2017.május 22-én, Csodatévő Szent Miklós ereklyéinek Mürából Bariba való átvitelének (1087) ónaptár szerinti ünnepén Kirill, Moszkva és egész Rusz pátriárkája szent liturgiát tartott a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban, abból az alkalomból, hogy az ünnep előestéjén az olaszországi Bariból a székesegyházba érkezett a szent főpap ereklyéinek egy darabja, díszes ereklyetartóban. 

A pátriárkával az Orosz Ortodox Egyház számos főpapja és papja szolgált együtt. A szertartáson jelen volt Celestino Migliore érsek, a Vatikán apostoli nunciusa az Oroszországi Föderációban, több itáliai főpap és pap, a bari Szent Miklós Bazilika elöljárója, az olaszországi Apulia tartomány kormányzója, valamint Bari városának, a tartomány székhelyének polgármestere és mások.

A szertartás során, az „állhatatos ekténia” után, Kirill pátriárka az ukrajnai békéért is imát mondott.

A hívek áldozása előtt olvasták fel a pátriárka üzenetét, abból az alkalomból, hogy először érkeztek Oroszország földjére Szent Miklós ereklyéi.

A szent liturgiát követően a pátriárka ünnepi magasztalást és imádságot végzett a szent főpap ereklyéi előtt, majd prédikációval fordult az egybegyűltekhez.

A „Szojuz” Tv állomás egyenes adásban közvetítette a szent liturgiát.

*

930 esztendeje annak, hogy Szent Miklós ereklyéit Bari városába vitték, és a szent ereklyéi még soha sem hagyták el a várost. Az ereklyék oroszországi látogatására Ferenc pápa és Kirill pátriárka 2016. február 12-én történt, kubai találkozásának és megállapodásának köszönhetően került sor. Az ereklyék előtt 2017. május 22–július 12. között Moszkvában, július 13–28. között pedig Szentpéterváron hódolhatnak a hívek.

(Forrás: Moszkva és egész Rusz pátriárkájának sajtószolgálata)

(Ford. A-V. G.)

Photo 

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?