Tyihon püspök atya karácsonyi szolgálata Nyíregyházán

smnDecember 26-án, Karácsony másodnapján, a Szentséges Istenszülő főünnepén, Tyihon podolszki püspök atya, Egyházmegyénk kormányzója a nyíregyházi Szent György Nagyvértanú templomban végzett szent liturgiát egyházmegyénk papjai, Krank József nyíregyházi parochus és Tatárka Kirill lelkész, valamint Szegedi Szabolcs István diakónus segédlete mellett. A hívő közösség tagjai örömmel várták főpásztoruk látogatását, és nem sokkal 9 óra előtt meg is telt a szépen berendezett kápolna. Az énekes szolgálatot a közösség kis kórusa adta, az apostoli leckét Krank Bence olvasta fel. Tyihon püspök a liturgia során imájában megemlékezett a Fekete-tenger fölött lezuhant utasszállító repülőgép legénységéről és utasairól, megbocsátást és mennyei nyugalmat kérve számukra. A hívők – gyermekek és felnőttek – nagy számban és isteni félelemmel vették magukhoz Krisztus Urunk szent testét és vérét az eucharisztia szentségében. 

A szent szolgálat végén mondott elbocsátás után, a püspök és a papság a templom közepén álló Krisztus születése ikonhoz ment, ahol a néppel együtt elénekelte a Karácsony tropárionját és kondákionját, majd az ünnepi magasztalást. Az ének után a főpásztor köszöntő beszéddel fordult a hívőkhöz, kiemelve annak a szeretetnek a mélységét és önzetlenségét, amellyel a megtestesült és földre jött örök Ige fordult az emberhez, hogy megváltsa és visszavezesse az Atyához. Látogatása emlékére a püspök atya egy oroszországi hívek által, kézzel készült, a Szűzanya „Szívbéli megindultságról” elnevezett ikonját ajándékozta a templom számára, és a Szentséges Szűz védelmébe ajánlotta a közösség minden tagját, a város lakóit és Magyarország népét.

Válaszában Krank József parochus megköszönte a főpásztor tanító szavait és azt az atyai szolgálatot, amelyet a rábízott nyáj lelki gyarapodása és hitben való megerősítéséért végez. A püspöki szolgálat nehéz, de áldott keresztjére utalva, egy mívesen kidolgozott fém keresztet és egy „Oltalmazó” Szűz Mária ikont nyújtott át főpapunknak, imáit kérve minden gyermeke számára. Ajándékban részesült Tyihon püspök atya két közeli munkatársa is, akiknek áldozatos munkája a magyarországi ortodox egyházmegye számára is nagy segítséget jelent.

A karácsonyi ünnep a hívekkel való kötetlen találkozással és szeretetvendégséggel ért véget.

*

Ugyanaznap kormányzó főpapunk Posta György tokaji polgármesterrel is találkozott Nyíregyházán, amelynek során megvitatták annak lehetőségét, hogy a templom a Magyar Ortodox Egyházmegye tulajdonába kerüljön, és megtárgyalták a Szent Miklós templom tervezett teljes felújításának a menetét.

T.K.

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?