Tyihon podolszki püspök, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzó főpapjának karácsonyi köszöntője

KarácsonyFőtisztelendő lelkipásztorok, az Úrban szeretett fivérek és nővérek!

Teljes szívemből köszöntelek Benneteket az Úr Születésének ünnepe és az újesztendő alkalmából!

Immár több mint kétezer éve, hogy az emberek osztoznak egymással abban az örömben, hogy megszületett a világ Megváltója. Hiszen feltündöklött az Alkony nélkül való Világosság, és beragyogta az emberi természetet. 

Az Isten világra jövetelének titka mindenki számára megnyilatkozott: a perzsiai bölcseknek és az egyszerű pásztoroknak, akik az angyalokkal együtt dicsőítették Őt.

Az Úr nem úgy jött a világra, mint vezér vagy nagy hódító. A júdeai éjszaka csendjében, az istállóban, az állatok lehelletétől melengetve született meg az Istenember, hogy mindenben egyenlővé legyen velünk.

Megváltást hozott a világnak, hogy átistenüljünk és az örök élet részesei legyünk – ez az Egyház hite, és ez az értelme annak, hogy Krisztus eljött a világba, és az életünkbe jött.

Ez felbecsülhetetlen adomány, amelyből Isten mindnyájunkat részesít, és abból a végtelen szeretetből fakad, amelyet Isten az általa teremtett ember iránt érez.

Köszöntelek benneteket, kedves testvéreim, ennek az évnek a vége és az új év kezdete alkalmából. Az elmúlt esztendő tartogatott örömet és bánatot is, de adjunk hálát Istennek azért, hogy nem hagyott magunkra bennünket, hanem életünk legnehezebb pillanataiban is megvigasztalt minket.    

Krisztus Születését ünnepelve, jusson eszünkbe az a Fény és az a Szeretet, amelyet Jézus Krisztus születésével ajándékozott nekünk. Siessünk hát a csendes betlehemi barlanghoz, és boruljunk le az Istengyermek Krisztus, a mi Reményünk, Örömünk, a mi Életünk előtt!

Teljes lelkemből kívánom, hogy mindannyian, akik részt vettünk a karácsonyi istentiszteleten, a templomból kilépve, és otthonainkba, szeretteinkhez hazatérve, megosszuk velük annak az örömét, hogy világra jött az Istenember Krisztus, hogy üdvözítse az embert.

Még egyszer köszöntelek Mindnyájatokat Krisztus születésének ünnepe alkalmából! Ragyogjon fel mindegyikőtök számára, kedves testvéreim, a betlehemi csillag, amely az igazi boldogsághoz és az örök élethez – Jézus Krisztushoz vezet.

 

Áldott ünnepet!

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?