Teofil jeruzsálemi pátriárka május végi magyarországi látogatásának krónikája

Patriarh_Ierusalimskij_FeofilA jeruzsálemi pátriárka és kísérete a kormány meghívására érkezett Magyarországra. Látogatásának első napján, május 23-án, hétfőn este a Konstantinápolyi Exarchátus váci utcai Szent István és Szent Hierotheosz-kápolnájában tartott rövid hálaadó istentisztelet Arszeniosz metropolita, a papság, a hívők, valamint kormányzati és követségi képviselők jelenlétében. A pátriárka arról szólt többek között a jelenlévőkhöz intézett köszöntő beszédében, hogy „ha lelkünk és testünk, amely az apostol szerint ’a Szentlélek temploma’, teljességgel megújul Krisztus Urunk követésében, akkor nincs mitől tartanunk a bennünket körülvevő nehézségek láttán, és ez egyúttal jövőnk garanciája is”. 

Május 24-én, kedden a pátriárka a magyar parlamentet kereste fel. A televíziónak adott interjújában elmondta, hogy „a 2012. évi látogatás után most másodszor jött Magyarországra, a magyar kormány meghívására, azért, hogy elhozza Jeruzsálemből Krisztus Feltámadásának reményt adó hírét a magyar népnek. A Jeruzsálemi Egyház a megtestesült Úr Jézus Krisztus keresztjének és feltámadásának tanúja maradt a Szentföldön az évszázadok során. Jeruzsálem szent városa ma megosztottság forrása, ám a politikai problémák megoldásának kulcsa lehet, ha mindenki tisztelni fogja szentségét, történelmét, hiszen három vallás számára is szent. A Jeruzsálemi Patriarkátust, mint ősi gyökerű helyi Egyházat mind a három helyi kormányzat, Izrael, Jordánia és a Palesztin Autonómia is elismeri.” Buzdított „zarándoklatokra a lelki megerősödésért, a békéért a Szentfölön, valamint lakóinak gazdasági felvirágzásáért a látogatások eredményeként”.

A parlamentben tett körséta után a pátriárka Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettessel találkozott. A beszélgetés során Teofil pátriárka kiemelte, hogy Jeruzsálem béketeremtő szerepet tölthet be a palesztin kérdés megoldásában, ha a politikai vezetők szent történelme prizmáján keresztül tekintenek rá.

Aznap este a pátriárka Szentendrén, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye székesegyházában találkozott a hazai ortodox papsággal és a hívőkkel, ahol Lukjan budai püspök mint házigazda fogadta, jelen volt Sziluán gyulai püspök, valamint Tatárka Kirill pap a Magyar Egyházmegye képviseletében. A hálaadó istentisztelet végén Teofil pátriárka angol nyelvű köszöntéssel fordult a jelenlévőkhöz, amelyben többek között ezt mondta: „Az ortodox egyház a Feltámadás teremtetlen fényének a tanúja. Ez a fény először a Tábor-hegyén ragyogott fel, most pedig az Úr jeruzsálemi sírjából sugárzik, ez vezérli ma a vakokat, ez ad reményt oly sokaknak, akiket félelmek, kétségbeesés, kiúttalanság vesz körül… A mai világ erre a lelki misszióra éhezik, hiszen ismerjük azoknak a szavaknak az igazságát, amellyel Urunk válaszolt a kísértőnek:

»Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely az Isten szájából származik« (Mt 4,4).”

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?