Tyihon püspök atya Húsvét utáni magyarországi látogatásának krónikája

sm2Május 13-án, pénteken reggel főpapi szent liturgia volt a budapesti Nagyboldogasszony székesegyházban egyházi szláv, magyar és görög nyelven. Tyihon püspökkel együtt szolgált: prot. Imrényi Tibor, prot. Kádár Iván, prot. Magyar István, prot. Nyikolaj Kim, Krank József, Tatárka Kirill, Szvjatoszlav Bulah papok, valamint Vlagyimir Csepizsov diakónus. Sipos Barnabás pap, a debreceni vasútvonalon történt technikai hiba miatt az istentisztelet végére ért Budapestre. 

A szent liturgia végén, a jelenlévő papság nevében prot. Magyar István köszöntötte Tyihon püspököt Húsvét ünnepe alkalmából. Főpapunk megköszönte a meleg szavakat, az egyházmegye papságának szolgálatát, munkáját, majd prédikációjában a húsvéti lelki öröm és fény megőrzésének fontosságáról beszélt, amely legyőz minden félelmet és nagy erőforrás a megpróbáltatások óráiban.

A szent liturgia után főpapunk az egyházmegye papságával folytatott megbeszélést, külön is találkozott Krank József miskolci parochussal és Dr. Bokányi Ljudmilla miskolci egyetemi docenssel, a Szentháromság templom mellett működő Miskolci Ortodox Múzeum igazgatójával, amelynek során szó esett a miskolci egyházközség életéről és az Ahtirkai Szűzanya közelgő ünnepéről.

+

Ugyanaznap délután Tyihon püspök a gyöngyösi Szent Miklós templomot kereste fel, ahol prot. Magyar István budapesti lelkész és gyöngyösi megbízott parochus fogadta. Bemutatta főpapunknak a templomot, a templom történetét, az egyházközség életét, a hozzátartozó épületeket és kertet.

+

Május 12-én, csütörtökön az Egyházmegye kormányzó főpapja az ürömi Szent Alexandra császári vértanúnő templomban tartott halotti emlékszertartást, ahol Alexandra Pavlovna Romanova nagyhercegnő nyugszik. Az istentiszteleten prot. Kádár Iván és Dmitrij Szvirko, az ürömi templom elöljárója és a jelenlévő hívek együtt imádkoztak Tyihon püspökkel.

Ugyanaznap főpapunk munkamegbeszélésen találkozott Üröm polgármesterével, Laboda Gáborral, amelynek során az oktatás, a műemlék-helyreállítás, az egyházközségnek és az egyházmegyének az ürömi társadalmi életben való részvétele kérdéseiről esett szó.

+

Május 14-én, szombaton Tyihon püspök a tokaji Szent Miklós templomban tartott főpapi liturgiát. Mint ismeretes Tokajban 1733-1798. között működött az orosz misszió, amely a cári ház megbízásából a tokaji bor szállításáról gondoskodott Oroszországba. A Szent Miklós templom 1790-ben épült a környékbeli görög és makedo-vlah keresztények felajánlásaiból.

Főpapunkkal együtt szolgált Krank József, Tatárka Kirill, Sipos Barnabás és Szvjatoszlav Bulah pap, valamint Vajna-Éliás István és Szegedi Szabolcs István diakónus.

Az istentiszteleten részt vett Posta György tokaji polgármester, M. V. Vorobjev, az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetségének katonai attaséja és I. B. Zvonova tanácsos.

A szent liturgia végén Tyihon püspök prédikációval fordult az egybegyűlt hívekhez és vendégekhez. Ugyanaznap megbeszélést tartott Posta György polgármesterrel, amelynek során megvitatták a Szent Miklós templom esedékes restaurálását és a tokaji ortodox egyházközség fejlődésének kilátásait.

 

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?