Ortodox egyházfők találkozója Chambésyben ─ Kirill pátriárka felszólalása

Синаксис2016 január 22-én kezdődött a Genf melletti Chambésyben, a Konstantinápolyi Patriarkátus svájci központjában, a közeljövőben tervezett összortodox zsinat előkészítő tanácskozásainak jegyében, az ortodox egyházfők találkozója, amelyen Kirill pátriárka is felszólalt. Az alábbiakban e felszólalás főbb gondolatait ismertetjük.

A pátriárka mindenekelőtt hangsúlyozta, milyen kivételes fontossága van az egyházfők minden egyes találkozásának. „Olyan lehetőség, amelyen gondolatokat cserélhetünk, égető kérdéseket vitathatunk meg, és döntéseket hozhatunk, amelyek összortodox jelentőséggel bírnak. Ám mindezek előtt jó alkalom arra, hogy átéljük egységünket, főként akkor, amikor az Úr közös kelyhéből részesülünk, amivel megvalljuk, hogy „egy Test vagyunk Krisztusban”. Kifejezte háláját Bertalan, konstantinápolyi pátriárkának, aki e találkozó kezdeményezője és szervezője volt. 

Ezután Kirill pátriárka rátért az összortodox zsinatot előkészítő munka értékelésére. „Amikor egybegyűlünk, teljes mértékben tudatában vagyunk annak, hogy Egyházunk az Egy és Egyetemes Egyház, és ennek az egységnek a megőrzése és megerősítése elsődleges kötelességünk, szolgálatunk alapját képezi. A Szent és Nagy Zsinat arra hivatott, hogy ennek az egységnek a látható és meggyőző tanúságtétele legyen, és tudjuk, ez csak akkor lehetséges, ha a helyi ortodox egyházak valódi konszenzusát jeleníti meg. Ennek eléréséhez mindnyájunknak komoly erőfeszítéseket kell tennie.”

Kirill pátriárka megemlítette, a helyi egyházak közös erőfeszítéseinek örömteli bizonyítéka, hogy Rosztiszlav metropolitát, a Cseh és Szlovák Földek Egyháza megválasztott elöljáróját immár az egész ortodoxia elismeri, és elfoglalhatja méltó helyét az egyházfők jelenlegi tanácskozásán.

Az orosz egyházfő a megoldandó, fájó problémákat sem hallgatta el, sürgette az antiókhiai és jeruzsálemi patriarkátus közötti kánoni egység helyreállítását, mivel az egész világ nagy aggodalommal tekint a Közel-Keletre, és éppen „az emberek éppen ennek a régiónak a keresztényeitől várják a szoros összefogást, a nézeteltérések leküzdését.

A másik égető kérdés az egyház helyzete Ukrajnában. A pátriárka súlyos gondnak nevezte a nacionalista köntösben megjelenő templomfoglalásokat, amelyekhez olykor a helyi hatóságok is adminisztratív segítséget nyújtanak, és amelyeknek semmi köze sincs az ortodoxiához. Bár a kárvallott, a törvényes egyházhoz tartozó közösségek mindenütt pert nyernek, a szakadárok és az őket támogató, gyakran fegyveresen fellépő nacionalisták miatt a jogerős ítéleteket nem lehet végrehajtani. Ezek a csoportok az Ukrán Ortodox Egyház törvényes elöljáróját, Onufrij metropolitát is kínzásokkal fenyegették. Az orosz egyházfő bírálattal illetett egyes Ukrajnába látogató konstantinápolyi főpapokat, akik támogatásukról biztosítják a szakadárokat, mivel erre láthatóan nincs fölhatalmazásuk. Ugyanakkor köszönetét fejezte ki az ortodox egyházfőknek azért az imádságos és tevékeny támogatásért, amelyet az Ukrán Egyháznak nyújtottak és nyújtanak. Idézte Irinej, szerb pátriárkát, aki egyik, hozzá intézett levelében azt írta, hogy ezek a körök csak nevükben ortodoxok, valójában semmi közük az ortodoxiához. Ezek számára csak egy visszaút van az Egyházba: a teljes bűnbánat. Ukrajna ortodox keresztény népe változatlanul a törvényes egyházat támogatja.

Kirill pátriárka a zsinati előkészületek folyamatát is értékelte felszólalásában, amely az utóbbi időben sokkal intenzívebbé vált. Felhívta a figyelmet az V. összortodox zsinatelőkészítő szinódus ajánlásainak teljesítésére, ezzel kapcsolatban megjegyezte, fontos minden egyes helyi egyház véleménye, akik küldetésüket egymástól különböző feltételek között valósítják meg. Érintette a „Húsvét időpontjának pontosabb meghatározására” tett javaslatot, kifejezte, hogy a kérdés jelenleg nem aktuális, csak vitákra adhat alkalmat a hívő nép között.

A „Házasság akadályai” tervezet kapcsán megjegyezte, a dokumentum egyelőre csak a házasság kánoni akadályait sorolja fel, hátra van még a család, mint közösség témájának a pozitív kifejtése a mai világban, amelynek az Egyház álláspontját kell tükröznie.

Az egyik legfontosabb kérdésnek az „Autokefalitás és annak kihirdetése” témáját tartotta, javasolta, hogy a zsinat az összortodox előkészítő bizottságok álláspontját hagyja jóvá, mely szerint az autokefalitás kihirdetése összortodox hatáskörbe tartozik, minden egyes esetben az összes helyi egyház konszenzusát feltételezi. Azért, hogy a Nagy Zsinat előkészületi munkái még hatékonyabbak legyenek, a pátriárka a helyi orosz egyházban jelenleg érvényben lévő gyakorlatot ajánlotta, ahol a „Zsinatközi Jelenlét” keretében az egyház minden jelenlévő és érdekelt tagja nyitott vitában fejtheti ki véleményét. Ebből a célból igen hasznos lenne a zsinati dokumentumok előzetes tervezeteinek a közzététele széleskörű és alapos tájékoztatás céljából. „Ezek megjelentetése – jelentette ki Kirill pátriárka – és a róluk folytatott szabad vita nemcsak hogy nem akadályozza a zsinati munkát, hanem felmutatja előttünk és az egész világ előtt Egyházunk hiteles, zsinati karakterét, hozzájárul az egyetemes ortodox egység megerősítéséhez.”

(Forrás: Moszkva és egész Rusz pátriárkájának sajtószolgálata)

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?