Tyihon püspök látogatásai állami és egyházi vezetőknél

IMG_0635November 10-én kormányzó főpapunk felkereste Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettest, aki köszöntötte őt Dr. Orbán Viktor miniszterelnök nevében, és áldásos munkát kívánt számára új szolgálati helyein, Bécsben és Budapesten. Tyihon püspök köszönetet mondott a meleg szavakért, átadta Kirill, Moszkva és egész Rusz pátriárkájának jókívánságait a magyar állami vezetők részére, és kifejezte reményét, hogy a magyar állam és az Egyházmegye a továbbiakban is gyümölcsöző együttműködést fog folytatni. 

A beszélgetés során fontos kérdésekről is szó esett: egyház és társadalom kölcsönös viszonyáról, az Európát érintő, fájó belpolitikai folyamatokról, a további együttműködés lehetőségeiről. Búcsúzáskor Tyihon püspök a Kazanyi Szűzanya ikonját adta emlékbe a miniszterelnök helyettesnek.

Ugyanaznap találkozott kormányzó főpapunk Dr. Erdő Péter bíborossal, Esztergom-budapesti érsekkel, Magyarország prímásával. Elmondta, számára nagy megtiszteltetés egyházmegyei szolgálata kezdetén a bíborossal találkozni, amely lehetőséget teremt arra, hogy egyetlen, közös álláspontot alakítsanak ki egy sor aktuális erkölcsi kérdésben. Válaszában a bíboros köszöntötte a Magyar Egyházmegye új kormányzóját, Isten segítségét, sikeres szolgálatot kívánt számára, és a Katolikus Egyház támogatásáról biztosította számos, általános humanitárius és a keresztény szolgálatot érintő kérdésben.

A beszélgetés során szó esett bioetikáról, családról, anyaságról, valamint arról a lehetőségről, hogy ortodox istentiszteleteket lehessen végezni katolikus templomokban, olyan helyeken, ahol nincs ortodox templom, és ortodox szentek ereklyéinél, amelyeket katolikus templomokban őriznek. Búcsúzáskor Tyihon püspök a Doni Szűzanya ikonját ajándékozta a prímásnak, és pár soros bejegyzést írt a vendégek könyvébe.

*

Főpapunk budapesti tartózkodása során az Orosz Föderáció nagykövetével, V. N. Szergejevvel is találkozott. A nagykövet meleg szavakkal köszöntötte magyar földön, és sikereket kívánt számára az Egyházmegye kormányzásában. Tyihon püspök megköszönte a nagykövet és munkatársai eddigi segítségét, együttműködését, és reményét fejezte ki, hogy ez az együttmunkálkodás a jövőben is folytatódni fog, újabb, konkrét lépésekben jut majd kifejeződésre.

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?