Búcsú Paskai bíborostól

photo03

2015 augusztus 17-én hunyt el Magyarország nyugalmazott katolikus prímása, Dr. Paskai László bíboros, Esztergom-budapesti érsek.

A bíboros búcsúztatására augusztus 22-én került sor az esztergomi bazilikában, magas rangú állami tisztségviselők, a Magyar Katolikus Egyház püspökei, papjai és hívei, a hazai keresztény egyházak képviselői, valamint számos ország diplomatájának jelenlétében.

A Magyar Ortodox Egyházmegyét Szvjatoszlav Bulah pap, Márk érsek atya tanácsadó-segédje és prot. Magyar István, az érsek atya, mint budapesti parochus másik segédje képviselte, valamint Markóczi Miklós gondnok. 

A Magyar Egyházmegye képviselői tolmácsolták Dr. Erdő Péter bíboros-prímás, Esztergom-budapesti érsek részére az Egyházmegyét kormányzó Márk érsek atya részvétét. Külön kihangsúlyozták, milyen fontos szerepet vállalt az elhunyt bíboros abban, hogy Szent István király ereklyéinek egy része a budapesti Nagyboldogasszony székesegyházba kerüljön.

Paskai bíboros temetése után hivatalos fogadás volt, amelynek keretében a Magyar Egyházmegye képviselőinek lehetőségük nyílt arra, hogy rövid beszélgetést folytassanak Dr. Orbán Viktor miniszterelnökkel, és az Egyházmegye nevében kifejezzék hálájukat, amiért a kormányzat támogatja Magyarország keresztény egyházait. Válaszában a miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy ez a politika a jövőben is folytatódni fog.

* 

Őeminenciája Dr. Erdő Péter bíboros úrnak,

Magyarország prímásának,

Esztergom-budapesti érseknek,

A Magyar Katolikus Püspöki Kar Elnökének

 

Tisztelt Eminenciás Úr!

Mély fájdalommal értesültem Őeminenciája, Dr. Paskai László bíboros úr, Magyarország nyugalmazott prímása elhunytáról.

Paskai bíboros úr értékes küldetést hajtott végre a Magyarországi Katolikus Egyház szolgálatában, azokban a nehéz években, amikor az államhatalom akadályokat gördített az Egyház missziója elé.

Igen bensőséges emlékeket őrzünk arról a segítségről, amelyet Őeminenciája nyújtott az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéjének abban, hogy a budapesti, a Szentséges Istenszülő Elhunytának szentelt székesegyház részesüljön Szent István magyar király ereklyéiből, akit Egyházunk is szentként tisztel. Paskai bíboros úr akkor személyesen vett részt ezen a számunkra kivételesen nagy jelentőséggel bíró eseményen.

Személyesen és az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje nevében is mély részvétemet fejezem ki Önnek és az egész Magyarországi Katolikus Egyháznak a fájdalmas veszteségért.

Őszinte részvéttel:

+ Márk, jegorjevszki érsek, Őszentsége Moszkva és egész Rusz pátriárkájának vikáriusa, az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéjének kormányzója

*

photo01

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?