Szent Vlagyimir fejedelem elhunytának ezeréves évfordulója

knjaz-Vladimir2015 . július 28-án volt Szent Vlagyimir apostoli fejedelem elhunytának 1000. évfordulója, amelyről mind Oroszországban, mind szerte a világon megemlékeztek a Moszkvai Patriarkátus joghatósága alá tartozó egyházmegyékben. Hazánkban a budapesti Szentháromság és a hévízi Életetadó Forrásról elnevezett oroszajkú egyházközségekben volt ünnepi liturgia, amelyen számos hívő vett részt.

*

Július 28-án a munkanap ellenére sokan gyűltek egybe a különböző budapesti egyházközségekből a nevezetes ünnepre a Nagyboldogasszony templomba. Még Franciaországból is érkeztek zarándokok. Az ünnepi istentiszteletet Gyimitrij Kornyilov, az orosz közösség parochusa végezte a Gvolik Éva vezette kórus énekes szolgálatával. A szentáldozás után Gyimitrij atya felolvasta Kirill pátriárkának az ezeréves évforduló kapcsán írt ünnepi körlevelét, és a szíveinkhez közel álló szentek életpéldájának a követésére, közbenjárásuk kérésére buzdította az ünnepre egybegyűlt hívőket.

*

*

Nyugat-Magyarországon, a hévízi egyházközségben is ünnep volt július 28-a. Az ezeréves évforduló alkalmából tartott szent liturgiát a város főtemplomában, a héttornyú Szentlélek r. kat. templomban tartották prot. Nyikolaj Kim parochus vezetésével, Vlagyimir Csepizsov diakónus segédletével és a Prokk Natália vezette kórus szolgálatával, amelyhez budapesti és lipecki énekesek is csatlakoztak. Az ünnepre sokan gyűltek egybe a Hévízen gyógyulók, pihenők, valamint a Balaton-környéki városokban élő ortodox hívők közül. Nyikolaj atya prédikációjában Szent Vlagyimir fejedelemnek a keleti kereszténység irányába tett sorsdöntő választásának fontosságáról szólt a híveknek, és köszöntötte mindazokat, akik a Vlagyimir nevet kapták a keresztségben.

A prédikáció orosz nyelven itt is meghallgatható.

 

*

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?