A Magyar Egyházmegye zarándokai a Kurszki Szűzanya „Jel” ikonja előtt

kurskajaA június 16-i, egynapos bécsi zarándoklatra az Egyházmegye több egyházközségéből is érkeztek hívők Gyimitrij Kornyilov és Szvjatoszlav Bulah atyák vezetésével a bécsi Szent Miklós ortodox templomba. A régi és különösen az orosz ortodox szórvány körében széles körben tisztelt ikont prot. Georgij Harlov, a Határon-túli Orosz Ortodox Egyház salzburgi papja hozta erre a napra a bécsi templomba. 

Prot. Vlagyimir Tiscsuk atya pont délután 1 órakor állította ki ünnepélyesen a Szűzanya csodatévő ikonját a templom közepére, ahol az ausztriai és a Magyarországról érkezett papok közösen tartottak könyörgő istentiszteletet és énekelték el a Szűzanya dicséretét (akathisztoszát). Az istentisztelet befejezése után a papok és a belföldről és külföldről érkezett zarándokok hosszú sorban hódoltak a csodatévő képmás előtt.

„Istennek Szentséges Szülője, üdvözíts minket!”

*

*

*

*

A kurszki ikont 1295. szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján találta meg egy rilszki vadászcsoport, amikor a Kurszk városától nem messze folyó Tuszkora partjára érkezett vadászatra. Az egyik istenfélő vadász, arccal lefelé fordítva, kisméretű ikont talált egy fa tövében, és alighogy felemelte a földről, és megfordította a „Jel” ikont, bővizű forrás tört elő arról a helyről, ahol az ikon feküdt.

A későbbi évszázadok során is számos csodás esemény fűződött az ikonhoz, amelyeket felsorolni is nehéz. A 14. század végén a tatárok hiába akarták a kápolnát és a benne lévő ikont elégetni, a fa egyszerűen nem fogott tüzet. Ez előtt az ikon előtt imádkozott és nyert váratlan gyógyulást gyermekkorában Szárovi Szent Szerafim. A 19. század végén és a 20. század elején többször is csodás módon megmenekült az ateista forradalmárok romboló szándékától. 1919-ben került, Konstantinápolyon keresztül, külföldre, Feofán kurszki püspök vitte magával az emigrációba a Znamenszkij („Jel”) monostorbeli barátok segítségével.

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?