A hévízi ortodox egyházközség oltárünnepe

Img00001Az ortodox egyház az ónaptár szerint április 17-én ünnepli a Szűzanya „Életet adó Forrás” ikonjának ünnepét, amely ebben az évben Fényes Hét péntekjére esett. A hévízi tó egyfajta Siloám-forrás, Isten áldása az idelátogatók számára, akik a legkülönfélébb betegségekre keresnek vízében gyógyulást. 

Ez a nap a nemrég alakult hévízi egyházközség oltárünnepe. Mind Hévízről és környékéről, mind a fővárosból sok hívő érkezett az ünnepre. Eljöttek a budapesti Szentháromság egyházközség papjai, Gyimitrij Kornyilov és Szvjatoszlav Bulah atyák, akik külön zarándoklatot is szerveztek Hévízre a hívők részére.
A szent liturgia, a Fényes Hétre való tekintettel, húsvéti ünnepi rendben zajlott a Prokk Natália vezette kórus énekes szolgálatával és az újonnan felszentelt Vlagyimir Csepizsov diakónus segédletével, aki egyben a hévízi egyházközség gondnoka is.
A liturgiát, az ünnepi hagyománynak megfelelően, vízszentelési könyörgő istentisztelet követte, majd körmenet a templom körül, végül, a templomba visszatérve, Isten Szülőjének a Dicsérete (akathisztosza), amelyet „Életet adó Forrás” ikonja előtt szokás tartani.
Az istentisztelet Nyikolaj atya ünnepi köszöntésével és prédikációjával ért véget, amelyet, a festői hévízi dombok között, testvéri ebéd követett.

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?