A Betegek Kenetéről

soborEgyházmegyénk templomaiban régi hagyomány a Betegek Kenetének kiszolgáltatása nagyböjti időszakban. Így történt az idei Nagyböjtben is a Petőfi téri Nagyboldogasszony székesegyházban. Március 16-án, a Kereszthódolás Vasárnapját követő hétfőn, különböző budapesti egyházközségekből kb. kilencvenen gyűltek egybe a Duna-parti templomban, hogy részesüljenek a lelket és testet gyógyító szentségből. A szolgálatot, amelyet régi hagyomány szerint hét papnak kellene végeznie, ezúttal ketten végezték, Gyimitrij Kornyilov, a Nagyboldogasszony székesegyház papja és prot. Nyikolaj Kim, hévízi parochus, aki a Beteg Szentségének jelentőségéről is szükségességéről is szólt a hívek előtt.

Miért fontos részesülni a Betegek Szentségéből?

Az Úr Jézus Krisztus világosan utal a bűn és a testi betegség kapcsolatára, amikor meggyógyítja az ágyban fekvő bénát, akit négyen visznek elé. A testi gyógyítás előtt így szól hozzá:

Fiam, megbocsáttattak a bűneid.” (Mk 2,5)

Márk evangéliumában arról olvasunk, az apostolok „elindultak, és hirdették az embereknek, hogy térjenek meg; sok ördögöt kiűztek, sok beteget megkentek olajjal és meggyógyítottak.” (Mk 6,12-13)

Az Úr tanítványai az egyház papjaira hagyták az olajjal való megkenés szentségi szolgálatát. Ennek már Jakab apostol, az „Úr testvére” levelében határozott nyoma van. Levelében arról ír, hogy kik azok, akik feladhatják a kenet szentségét, mikor adhatják fel és milyen célból:

Beteg-e valaki közöttetek? Hívassa magához a gyülekezet véneit, hogy imádkozzanak érte, és kenjék meg olajjal az Úr nevében. És a hitből fakadó imádság megszabadítja a szenvedőt, az Úr felsegíti őt, sőt ha bűnt követett is el, bocsánatot nyer. (Jak 5,14-15)

A Betegek Kenete tehát egyértelműen a testi betegségek gyógyítására és a lélek betegségei, azaz a bűnök bocsánatára szolgál. Az apostoloktól származik, akiket, maga az Úr küldött el kettesével tanítani és gyógyítani.

A szentségben tehát, ha Isten is úgy akarja, gyógyító erő rejlik. Ami pedig nem kevésbé fontos, a hívő ez által elnyeri bűnei bocsánatát. Ámde milyen bűnökét? Nem azokét, amelyeknek tudatában van, és amelyeket meg kell, vagy meg kellett volna vallania a gyónás szentségében. Hanem azokét, amelyek lelki gyöngesége vagy érzéketlensége folytán nem tudatosodtak benne, melyeket elfelejtett, vagy nem is tartott véteknek. Ezek a nem tudatos vétkek is az ő vétkei, lelke számára terhet jelentenek, így ezektől is meg kell szabadulnia.

Másrészt vannak súlyos betegek, akik éppen állapotuk súlyossága miatt nem képesek látni vétkeik mélységét, és ha egészségesek lennének, minden bizonnyal a gyónás szentségéhez járulnának.

Ennélfogva a hívő ember, ha őszinte bűnbánatot tart, elnyeri nem tudatos, vagy gyónásai során elfelejtett vétkei bocsánatát. Ezenkívül a testi gyógyulás csodája is bekövetkezhet, ahogyan azt számos eset bizonyítja, hiszen a papok a szertartás során éppen ezért imádkoznak Istenhez. Természetesen a Beteg Kenetének nem szabad egyfajta mágikus erőt tulajdonítani, amely abszolút garanciát jelentene minden betegségtől való megszabadulásra.

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?