Kirill pátriárka találkozása Dr. Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettessel

patr2015A találkozóra március 11-én került sor a pátriárka moszkvai, Csisztij pereulok-beli rezidenciáján, amelyen Filaret (Bulekov) főapát, a Moszkvai Patriarkátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának helyettes vezetője, valamint Dr. Erdélyi Árpád, a moszkvai magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője is részt vett. 

Kirill pátriárka a következő szavakkal köszöntötte a miniszterelnök-helyettest: „Örömmel tölt el, hogy találkozhatok Önnel, akinek teológiai képzettsége van, ismeri a keresztény valóságot, és sokat tett és tesz népéért és országáért.”

A pátriárka az európai keresztények számára igen fontosnak nevezte azt a tényt, hogy ma olyan államok, mint Magyarország, kiállnak a keresztény értékek mellett. „Az Orosz Ortodox Egyház nagy fontosságot tulajdonít annak, hogy a keresztény örökség fennmaradjon az európai kultúrában, ezért mi nagy szimpátiával és tisztelettel viszonyulunk Magyarország álláspontjához” – hangsúlyozta a pátriárka.

Válaszában a miniszterelnök-helyettes is kifejezte örömét, hogy lehetősége van találkozni és megbeszélést folytatni az Orosz Egyház elöljárójával, és átadta Dr. Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Dr. Erdő Péter esztergomi érsek üdvözletét. Magyarországon – mondta – jól emlékeznek arra, amikor Őszentsége, még a Moszkvai Patriarkátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának vezetőjeként, meglátogatta hazánkat, és hangsúlyozta: „Az igazság az, hogy mi keresztények, küzdelmet folytatunk. Alkotmányunk miatt sokan támadtak bennünket, például azért, mert az »Isten« szóval kezdődik, vagy azért, mert megerősítettük, hogy a házasság egy férfi és egy nő szövetsége, de azért is, mert ragaszkodunk ahhoz az alapelvhez, hogy az emberi élet a fogantatás pillanatával kezdődik, és e pillanattól fogva megilleti a védelem és a méltóság.”

A miniszterelnök-helyettes hálát fejezte ki Kirill pátriárkának, hogy támogatja Magyarország ezekben a kérdésekben képviselt álláspontját, és az ország erőfeszítéseit a hagyományos európai értékek megvédésére. „Amikor elkeseredetten ránk támadtak, az Orosz Ortodox Egyház mindig megvédte ezeket az értékeket” – hangoztatta, és felidézte a magyar állami vezetők találkozásait Hilarion metropolitával, a Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának vezetőjével és Márk, jegorjevszki érsekkel, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzó főpapjával.

„Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt évben a Magyar Állam és az Orosz Ortodox Egyház megállapodást kötött, melynek révén ugyanolyan történelmi státusszal rendelkezik, mint a Magyar Katolikus Egyház” – hangsúlyozta Dr. Semjén Zsolt.

A találkozó ezután más, kölcsönösen hasznos kérdések megvitatásával folytatódott.

Forrás: Служба коммуникации ОВЦС/Патриархия.ru

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?