„A szombat lett az emberért, és nem az ember a szombatért”

IMGP6768Márk érsek, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzó főpapja az idei Nagyböjt első hetében három napot töltött Budapesten, melynek során először február 26-án, csütörtökön, a Nagyboldogasszony székesegyházban szolgált, ahol egyúttal a templom parochusaként Krétai Szent András nagy bűnbánati kánonjának az olvasását vezette egyházi szláv nyelven. Az istentisztelet végén az elhangzott kánonról tartott elmélkedést a hívek számára. Elmondta, a kánon nagy lelki haszna abban áll, hogy őszinte bűnbánatra ösztönzi az embert, és lelki szemeit saját bűneinek a sokaságára irányítja. 

Február 27-én, péntek délután az érsek atya a Lendvay utcai Radonyezsi Szent Szergij templomban végzett Előreszentelt Liturgiát, február 28-án, Nagyböjt első szombatján délelőtt pedig Aranyszájú Szent János liturgiáját vezette a Nagyboldogasszony székesegyházban. A szombati délelőtti istentiszteleten, immár több éves hagyomány szerint, szinte az egész egyházmegye magyar és orosz ajkú papsága részt vett, a kórus pedig egy- és többszólamú liturgikus, ill. nagyböjti énekekkel szolgált. A szent liturgia végén az érsek atya két dolgot emelt ki prédikációjában:

Egyrészt, a Nagyböjtöt közvetlenül megelőző Vajhagyó szombati ünnepről szólt, amelyet az Egyház hagyományosan „az aszkézisben tökéletességre jutott szentéletű atyák gyülekezetének” szentel, mellyel arra hív bennünket, hogy mi, világban élő keresztények is kövessük, amennyire erőnktől telik, az életszentségre törekvő atyák erényes életét, különösen most, a Nagyböjt beköszöntével.

Másrészt az evangéliumi olvasmánynak azt a krisztusi üzenetét tolmácsolta, hogy „a szombat lett az emberért, és nem az ember a szombatért” (Mk 2,27). Azaz, fontos a testi-lelki böjt, ám ─ és az atyák erre is tanítanak ─ fontos a helyes mérték megtartása is kinek-kinek a korához és erejéhez mérten.

Az igehirdetés után az érsek atya a nagy radonyezsi aszkéta, apát és csodatévő, Szent Szergij születésének 700. évfordulója alkalmából (1314-2014) pátriárkai emlékérmeket osztott ki a Nagyboldogasszony templom papságának és tisztségviselőinek.

*

Photo: Miklós Markóczy

Vélemény, hozzászólás?