Egyházi részvétellel avattak I. világháborús emlékművet Tokodon

I. világháborús hadifogoly emlékmű ünnepélyes avatására került sor az Esztergomtól nem messze fekvő Tokod nagyközségben, február 17-én. 

A Kis Strázsa-hegy környékén helyezkedett el 1914–1916 között az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb hadifogolytábora. A kolera- és tífuszjárvány számos áldozatot szedett lakói közül, akiket itt helyeztek örök nyugalomra. A táborokban megforduló orosz, román, olasz és szerb hadifoglyok létszámáról nem tudni pontos adatokat, vannak, akik százezerre becsülik létszámukat. Az elhunytaknak emelt emlékművet az oroszországi „Békességszerzők és Béke Egyesület” állíttatta I. Parhomenko adománya, valamint M. Lavrenyenko és T. Karahanov kurátorok jóvoltából. Az alkotók: V. és Gy. Szuvorovcev szobrászművészek és P. Szava építész. A márványból készült alkotáson, a bronzkereszt alatt, Andrej Rubljov Szentháromság ikonjának egyik angyalát ábrázoló nagyméretű, ugyancsak bronzból készült dombormű látható. Egy orosz feliratú kőlap állít emléket az öt névvel azonosított és nyolcvanhat ismeretlen katonának.

A szép számban érkezők között ott voltak az állam és az önkormányzatok képviselői, dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, Steindl Balázs, a megyei közgyűlés elnökhelyettese, Tóth Tivadar, Tokod polgármestere. Eljöttek az eseményre a környékbeli polgármesterek, Szerbia és Kazahsztán, valamint a Honvédelmi Minisztérium képviselői.

Az eseményen zenekari kísérettel hangzott fel a magyar, illetve az orosz, majd felvételről a kazah és a szerb himnusz.

Az emlékművet megáldotta Székely János katolikus püspök, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke és Márk érsek megbízásából prot. Nyikolaj Kim, a Magyar Ortodox Egyházmegye képviselője.

(Forrás: http://www.kemma.hu)

(A fényképes beszámoló Tokod nagyközség honlapján található, a következő címen:

http://www.tokod.hu/galeria/album/1202/emlekmu_avatas/)

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?