Vízkereszti vízszentelés és fürdés

kreshenieEgyházunkban régi és jó hagyomány Vízkereszt alkalmával megszentelni a templomok közelében található vizeket, folyókat, és meg is mártózni a megszentelt vízben. Erre vállalkoztak a Petőfi téri Szentháromság és a hévízi Életet adó Forrás egyházközség papjai és hívei. 

 

* * *

Az ónaptár szerinti Vízkereszt napján, január 19-én Dmitrij Kornyilov atya egy Hatvan közelében található tavat szentelt meg, a szentelés után pedig bárki vállalkozhatott arra, hogy megmártózzon a szent vízben, részesüljön a vízkereszti kegyelemben. Természetesen azok is részesültek a vízkereszti szentségből, akik a januári fürdést különböző okokból nem tudták vállalni. „A megszentelt víz — mondta Dmitrij atya — töltsön el mindnyájatokat egészséggel, erős lélekkel, örömmel és védelmezzen meg benneteket, házatokat, szeretteiteket minden bajtól!”

* * *

A hévízi egyházközségben már régi hagyomány, hogy az ünnepi szent liturgia után megszentelik a gyógyvízéről nevezetes hévízi tavat. Mind a város lakói, mind a gyógyulni vágyók ezen a januáron is várva várták a tó megszentelésének napját. A gyógyintézet vezetősége mindent gondosan előkészített ahhoz, hogy a vízszentelés szertartása és a hívők ünnepi fürdése a tó közepén megtörténhessen.

A nagy vízszentelést Nyikolaj Kim atya, hévízi parochus végezte. A szertartás után minden hívőre hullott a vízkereszti „szentségből”, ihattak a szentelt vízből, és leereszkedhettek a gyógyító, meleg vizű tóba.

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?