A hévízi kórus koncertje Vörsön

smllJanuár 18-án, vasárnap, a Somogyban található vörsi Szent Márton katolikus templomban, Mód Miklós plébános meghívására a hévízi ortodox egyházközség kórusa adott hangversenyt. A templom arról nevezetes, hogy minden évben itt építik fel Európa legnagyobb karácsonyi betlehemét, amelyet a karácsonyi ünnepkörben látogatók ezrei keresnek fel. 

Az ortodox kórus koncertjére sokan gyűltek egybe a templomban: hívők, a falu lakói, az önkormányzat vezetősége, élükön Deák Tamás polgármesterrel, valamint számos turista Hévízről. A templom plébánosa köszöntőjében arról beszélt, hogy az ekklézsia fennállásának történetében első ízben hangzanak el ortodox énekek ezen az imádságos helyen.

A hévízi énekesek ünnepi műsort állítottak össze, amelyben karácsonyi népénekek is helyet kaptak orosz, magyar, ukrán, latin és angol nyelven. A bevezető ének a karácsonyi tropárion és a kondákion volt. A hálás közönség minden egyes éneket lelkes tapssal jutalmazott. A két utolsó magyar éneket már az egész templom énekelte!

A hangverseny végén Nyikolaj Kim atya háláját fejezte ki vendéglátóiknak a szívélyes, szeretetteljes fogadtatásért, amelyet a katolikus plébános és a közösség által készített testvéri agapé követett.

A hévízi egyházközség karácsonyi koncertjének műsora:

1. Рождественский тропарь

2. Рождественский кондак

3. Josquin Des Prez: Ave vera Virginitas

4. Добрий вечір тобі

5. Kodály Zoltán: Adventi ének

6. Csendes éj

7. Ангели в небі 

8. Это ночь святая

9. Fel nagy örömre!

10. Спи Иисусе, спи

11. Székely asztali áldás

12. What Child is This

13. Чути дзвiнок

14. Pásztorok, pásztorok

15. Dicsőség! :

16. Торжествуйте, веселитесь! :

*

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?