Mennyei oltalmazó ünnepe az ürömi templomban

IMG_1909-001Egyházunk, Dávid királlyal és Szent Jakabbal, az „Úr Testvérével” együtt a karácsony utáni vasárnapon ünnepli Szent József, Szűz Mária jegyesének emlékét. Az ünnep ebben az évben január 11-re esett az ónaptár szerint az ürömi Szent Alexandra Vértanú templomban, ahol Szent Józsefet egyik mennyei oltalmazójukként tisztelik. A vasárnapi szent liturgia rendkívüli eseménynek számított Ürömben, hiszen rendszerint szombati napokon tartanak istentisztelet a sírkápolnában. Az ünnepi istentiszteletet két pap végezte: a templom jelenlegi elöljárója, Dmitrij Szvirko atya és korábbi parochusa, prot. Nyikolaj Kim.

Dmitrij atya prédikációjában Szent József kivételes szerepéről szólt a híveknek az Üdvözítő földi életében (az igehirdetés felvételét a beszámoló végén lehet meghallgatni). Az ünnepi köszöntő után a korábbi parochus, Nyikolaj atya osztotta meg a hívőkkel gondolatait a karácsony utáni vasárnap evangéliumának (Mt 2,13-23) mai üzenetéről.

A szent liturgia után rögtönzött fotókiállítás megtekintésére invitálták az egybegyűlt hívőket, amely Alexandra Pavlovna nagyhercegnő (†1801) élettörténetének és az egykor Ürömben szolgáló lelkészeknek volt szentelve. A kiállítás a fiatalon elhunyt nagyhercegnő földi maradványai Magyarországra való visszatérésének és az ürömi kápolnában való újratemetésének (2004) tízedik évfordulójára készült. A fotókiállításon számos egyedülálló fénykép és régi metszet volt látható, mindegyik orosz és magyar nyelven feliratozva. A január 11-i ünnep fehér asztal mellett fejeződött be, a papság és a hívők kötetlen, testvéri együttlétével, a hívők áldozatos munkája révén nemrég helyreállított és felújított parochián.

Itt hallgatható meg Dmitrij atya orosz nyelvű prédikációja:

 

 (Fotó: Kim Olga)