Krisztus Születésének ünnepe ónaptár szerint a Magyar Ortodox Egyházmegyében

rozhdestvoA Magyar Ortodox Egyházmegye oroszajkú egyházközségeiben, amelyek az ónaptárt követik, az orosz ortodox egyház többségi hagyományához hűen, január 7-én ünnepelték Krisztus Születésének ünnepét. A következőkben ezekről az ünnepi karácsonyi istentiszteletekről számolunk be.

* * *

Budapesti, Petőfi téri „Szentháromság” egyházközség

A karácsony ─ Kornyilov Dmitrij atya, az egyházközség parochusa vezetésével ─ január 6-án este kezdődött ünnepi lenyugvási istentisztelettel, hajnali istentisztelettel folytatódott és szent liturgiával ért véget. A parochus segítői Vajna-Éliás István és Bulah Szvjatoszlav diakónusok, valamint a Bilku-Lepahin Marina vezette kórus voltak. Az istentiszteleten több mint kétszáz hívő vett részt, akik közül csaknem kilencvenen járultak szentáldozáshoz.

Január 7-én délelőtt volt a második karácsonyi ünnepi szent liturgia, amelyet Sipos Barnabás, debreceni parochus tartott  Bulah Szvjatoszlav diakónus segédletével. Dmitrij atya a gyóntatás szolgálatát végezte, a kórust pedig ezúttal Gvolik Jelena irányította.  Itt is csaknem hetvenen járultak szent áldozáshoz, ráadásul sok gyerek, sőt kisgyermek volt jelen ─ az egyház jövendő nemzedéke ─ ami, immár második éve, a második karácsonyi liturgia létjogosultságát magyarázza. Ám a második liturgia nemcsak a gyermekek kedvéért volt, akik még nem képesek egész éjjeleket virrasztani, hanem az idősekért, betegekért is, akik számára ez szintén megerőltető lett volna. Dmitrij atya prédikációjában kiemelte:

„Urunk Jézus Krisztus az egész emberiség egyetlen, lelki öröksége. Nem csupán az igaz életnek a példája számunkra, hanem maga segít bennünket kegyelmével, hogy a bűntől megszabadulva az üdvösség útjára lépjünk. Ezért, hívjuk segítségül a nevét, olvassuk az evangéliumot, szeressük meg őt úgy, ahogyan ő megszeretett bennünket, és az üdvösség hamar eljön. Legyen könnyű és békés a lelkünk, éljünk egészségben, boldogan, kölcsönös szeretetben.”

(Fotó: Utkin Szergej)

* * *

Budapesti, Lendvay utcai „Radonyezsi Szent Szergij” egyházközség

„Az Úr a Messiást váró világba jött. Az izraeliták sok nemzedéke ─ az Istent látó próféták igehirdetését hallgatva ─ várta az Úr eljövetelét, hiszen tudták, hogy csak Isten képes változtatni a világ során, amely a bűnben fekszik, amelyben a bűnös emberi akarat érvényesül.

Ám nemcsak az izraeliták, a pogányok is várták a Megváltó-Királyt. Isten megnyilatkozott a pogány világ legjobbjainak. A karácsonyi evangéliumi arról szól, hogy ezek között első volt a három napkeleti bölcs. Emlékezzünk Pál apostol szavaira:

„Dicsőség, tisztesség és béke lesz mindenkinek, aki jót cselekszik, elsősorban a zsidónak, aztán a görögnek. Mert Istennél nincs személyválogatás” (Róm 2,10-11).

A világ Üdvözítőjének jászlánál ott térdepeltek az izraelita és a pogány világ képviselői, akik számára a lét legfontosabb célja az élő Istennel és az igazsággal való találkozás keresése volt.

Az egyház ma is arra hív bennünket, hogy ne csak szavainkkal, gyönyörű egyházi énekeinkkel, hanem belső átalakulásunkkal, értelmünk és szívünk megváltoztatásával találkozzunk Istennel és dicsőítsük őt. Ez „az istenfélelem nagy titka”, amelyet ma Isten irgalmából átélünk.

Isten Fia, aki végtelen, felfoghatatlan, hozzánk jön, emberré lesz, magára veszi e világ minden terhét és szenvedését. És Krisztusnak ebben az üdvözítő eljövetelében számunkra az a legfontosabb, hogy közülünk mindenkinek megadatik a lehetőség, hogy megismerje Istent. Nemcsak úgy, mint a világot kormányzó, távoli Teremtőt, hanem olyan Urat, aki magára veszi emberi természetünket, hogy megmentsen bennünket a haláltól, az elmúlástól. Isten mint Fiú jön el a világba, hogy mi mindnyájan a Mennyei Atya gyermekei lehessünk. Ez a karácsony üzenete.

Tegyünk félre ezen a napon minden földi gondot, amely napjainkat betölti. Töltsön el helyette bennünket a vágy, hogy Krisztussal lehessünk az ő fényes, örömteli Születésének napján.

prot. Kádár Iván

* * *

Hévízi „Életet adó Forrás” egyházközség

Január 6-án este 10 órakor kezdődött ónaptár szerint az ortodox karácsony a hévízi r. kat. Szentlélek templomban, amely az ünnepi szokásoknak megfelelően lenyugvási istentisztelettel kezdődött, hajnalival folytatódott és szent liturgiával ért véget. Az ünnepi istentiszteletet prot. Kim Nyikolaj parochus végezte a Prokk Natalja irányította egyházközségi kórus kíséretében. A templomot megöltötték a hívők. Nemcsak a Hévízen tartózkodó vendégek, hanem Nyugat-Magyarország különböző városaiból, helységeiből érkezett hívők, akik nem kis utat tettek meg azért, hogy ortodox karácsonyt ünnepeljenek.

A karácsonyi szent liturgia pont éjfélkor kezdődött. Sok volt a gyónó és az áldozó, a hívők többsége a karácsonyi istentisztelet végéig a templomban maradt. Az éjféli liturgia végén Nyikolaj atya felolvasta Kirill pátriárka karácsonyi körlevelét.

Az ünnep, az orosz ortodox karácsony jegyében, január 7-én este folytatódott a keszthelyi Festetics-kastélyban. Itt is sok vendég gyűjt össze, akiket a hévízi parochus köszöntött, majd a kórus ünnepi karácsonyi énekeket adott elő, és a jelenlévők meghallgatták Kirill pátriárka ünnepi körlevelét.

A hévízi egyházközség ünnep-köszöntőjének befejezéseként a résztvevőkkarácsonyi népi énekekben gyönyörködhettek a kórus előadásában.

Ezek után kulturális program következett az egybegyűlt vendégek részére: az egyik legismertebb magyar operett-szerzőnk, Kálmán Imre műveiből összeállított hangverseny. A koncertet ünnepi vacsora követte, amely formájában és tartalmában a 19. századi magyar nemesi szokásokat idézte fel.

A Hévíz városa ortodox keresztény vendégei számára szervezett karácsonyi fogadás immár nyolcadik éve jó hagyománynak számít a Robinson Tours idegenforgalmi cég jóvoltából.

(Fotó: Kim Olga)

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?