„Látván Krisztus feltámadását”. Húsvét hétfői főpapi liturgia a budapesti Nagyboldogasszony-templomban

bp-021Április 21-én, Húsvét Hétfőn Márk érsek, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzó főpapja ünnepi szent liturgiát végzett a Petőfi-téri székesegyházban, az Egyházmegye csaknem teljes papságának segédletével. 

A főpásztorral együtt szolgált prot. Imrényi Tibor, szegedi parochus, prot. Magyar István, a Nagyboldogasszony székesegyház első lelkésze, prot. Nyikolaj Kim, hévízi parochus, Szabó Efrém szerzetespap, Tatárka Krisztián, megbízott miskolci parochus, Krank József, nyíregyházi parochus, Gyimitrij Kornyilov, a budapesti Szentháromság egyházközség papja, Sípos Barnabás, debreceni parochus, Dadányi Miklós, a Nagyboldogasszony székesegyház protodiakónusa, valamint Vajna-Éliás István, Szegedi Szabolcs István és Szvjatoszlav Bulah diakónusok.

A szent liturgia megkezdése előtt Márk érsek imával és felnyírással avatta felolvasóvá Gajdos Pált, a debreceni egyházközség tagját, aki így „a papság első lépcsőjére” lépett.

A főpásztor a Húsvét ünnepének kivételes jelentőségéről szólt prédikációjában minden keresztény számára. A kereszténység olyan értékekkel gazdagította a világ számos országának és népének a társadalmait, amelyek döntő fordulatot hoztak azok életében és fejlődésében. Akkor is, ha az Európai Unió, a legmagasabb szinten, ezt ma nem hajlandó elismerni. Mégis, a kereszténység legfontosabb értéke, amely változatlanul a középpontjában áll, az az élő hit, „látás”, személyes megtapasztalás, amely magát a kereszténységet megteremtette, és mindmáig élteti: Krisztus feltámadásának a valósága, a halál legyőzése. Ez a „látás” ragyogott a feltámadott Krisztussal találkozott kenetvivő asszonyok és apostolok arcán, ez a „látás” ragyog minden egyes hívő keresztény arcán Húsvétkor, aki a templomba eljön, ezek a ragyogó tekintetek számunkra mindmáig a feltámadás legfőbb bizonyítékai.

A szent liturgia végén prot. Magyar István köszöntötte Márk érseket Húsvét ünnepe és nemrég betöltött 50. születésnapja alkalmából, és megköszönte azt a sokoldalú főpásztori gondoskodást, amelyben a hívők részesülhetnek. Ezt követően Szvjatoszlav Bulah diakónus nyújtotta át az érsek atyának az egyházmegye papságának közös ajándékát, egy „panagiát”, főpásztori jelvényt, amely a püspökök mellén viselt medálion, benne a Szűzanyával és a Gyermek Jézussal.

Az ünnepi szent liturgiát hagyományos közös testvéri agapé követte a székesegyház hittantermében.

Fotók: Márta Varga

 

 

 

This post is also available in: orosz