Megnyílt az összortodox szinódus Isztambulban

3P20140306-PAL_2280-12002014. március 6-án, Isztambulban, a Phanarban, a Szent György Nagyvértanú székesegyházban, ahol a konstantinápolyi pátriárka székhelye van, megnyílt a helyi ortodox egyházak elöljáróinak és képviselőinek szinódusa (szünaxszisza).

Az összortodox találkozó imádsággal kezdődött, majd Bertalan pátriárka nyitotta meg az első ülést, megjelölve a legfontosabb, megvitatásra váró kérdéseket:

A keresztények üldözése a világ különböző részein, különös tekintettel a Közel-Keletre,

Az egyház kiszorítása a társadalmi élet peremére azokban az országokban, amelyek egykor keresztényeknek számítottak,

A globalizáció és a technikai fejlődés folyamatának a következményei,

A gazdasági válság,

Az ortodoxia belső egységének a megerősítése,

Az összortodox zsinat előkészítése és lefolytatása.

Bertalan pátriárka „az ortodox egyháztantól idegennek” nevezett minden olyan elgondolást, amely lehetővé tenné „bármely helyi egyháznak, vagy elöljárójának az egész világra kiterjedő dominanciáját”. Hangsúlyozta: „Mindnyájunk vállán felelősség van szent egyházunk egységéért.”

Ezután következtek a helyi egyházak elöljáróinak a felszólalásai, amelyeket élénk vita követett.

Kirill moszkvai pátriárka többek között arról beszélt, hogy az orosz ortodox egyház álláspontja szerint a jövendő zsinat minden döntését a helyi egyházak résztvevőinek egyhangú akaratnyilvánításával kell meghozni, nem pusztán többségi szavazattal. A zsinat szabályzatát, lefolyását, napirendi pontjait, istentiszteleteinek, üléseinek rendjét, a tervezett dokumentumokat előzetesen minden helyi egyháznak meg kell vitatnia. Utalt arra, hogy a konszenzus elvét a Konstantinápolyi  Patriarkátus javaslatára vezették be az 1961-es rodoszi konferencián, amely azóta is sikeresen és áldásosan működik. A jövendő zsinaton csak előzetesen egyeztetett témákat szabad megvitatni, nehogy a zsinat az egyházi egység megosztásának a helyévé váljon. „A mi feladatunk – hangsúlyozta Kirill pátriárka – felmutatni az egyház egységét azokban a kérdésekben, amelyek ma az ortodox világot aggasztják.” Mindehhez egy jól működő, minden helyi egyház képviselőjét magába foglaló Titkárságot is kell létrehozni a régi helyett. Felhívta az egybegyűltek figyelmét azokra a veszélyekre, amelyeket a zsinat sem hagyhat majd szó nélkül:

A keresztények tömeges kiűzése a közel-keleti és észak-afrikai térségből, ami a keresztény jelenlét megszűnéséhez vezethet azokban az országokban, ahonnan maga a kereszténység is indult,

A fogyasztói társadalom lelkileg romboló volta, amely a keresztény vagy „ál-keresztény” világ számos országát fenyegeti,

A „gender-elmélet” (azaz a „társadalmi nem” – szerk.) elterjesztésének a kísérlete, amely a nyugati világból indult el, és most az keleti ortodox világra is rá akarják erőltetni, és amely az erkölcs és a család alapjait szándékozik lerombolni,

A bioetikai kérdések és a béranyaság, és mindaz, ami az Isten alkotta emberi természetbe akar betörni.

A grúz ortodox egyház elöljárója, II. Illés pátriárka azt emelte ki felszólalásában, hogy a korábbi egyetemes zsinatokat az eretnek tanítások leleplezése és az igaz keresztény tanítás megerősítése céljából hívták egybe. A tervezett Összortodox Zsinat célja más: tanúságot tenni a mai világ számára az ortodox népek egységéről és egyetértéséről. Ő is hangsúlyozta, hogy a napirenden szereplő minden megvitatandó kérdést előzetesen meg kell vitatni, a meghozandó döntésekben konszenzusra kell jutni, és csak utána szabad a Zsinatot összehívni.

Dániel, román pátriárka a mai világ súlyos kihívásairól beszélt felszólalásában, amelyekkel szemben a helyi egyházak testvériségének még inkább össze kell fogni. Ezek a következők:

A szekularizáció (elvilágiasodás) és a vallási közömbösség,

A népek migrációja (vándorlása), különösen akkor, amikor ez háborús körülmények között, vagy üldözések következtében történik, ahogyan ezt ma Szíriában és már országokban láthatjuk,

A gazdasági válság, amely nagyobb szolidaritást követel a keresztényektől a szegény, beteg és magányos sorsúakkal szemben.

A felszólalások után általános konszenzussal megválasztották a szerkesztő bizottságot, amely az összortodox szinódus legfontosabb dokumentumait fogja előkészíteni. A bizottság elnökévé Anasztasziosz, Tirana és egész Albánia érsekét választották.

A helyi ortodox egyházak küldöttségeit a következő főpapok vezetik:

Konstantinápolyi Patriarkátus: Bertalan pátriárka,

Alexandriai Patriarkátus: II. Teodor pátriárka,

Antiókhiai Patriarkátus: Száva, akkrai metropolita,

Jeruzsálemi Patriarkátus: III. Teofil pátriárka,

Moszkvai Patriarkátus: Kirill pátriárka,

Grúz Patriarkátus: II. Illés katolikosz-pátriárka,

Szerb Patriarkátus: Irinej pátriárka,

Román Patriarkátus: Dániel pátriárka,

Bolgár Patriarkátus: Neofit pátriárka,

Ciprusi Ortodox Egyház: II. Krizosztom érsek,

Görögországi Ortodox Egyház: Jeromos, athéni érsek,

Albán Ortodox Egyház: Anasztasziosz, tiranai érsek,

Lengyelországi Ortodox Egyház: Száva, varsói metropolita.

(Forrás: Служба коммуникации ОВЦС / Патриархия.ru)

I. T.

 

This post is also available in: orosz