Bertalan pátriárka látogatása Budapesten

bert06A MTI, valamint hazai világi és egyházi sajtóorgánumok is beszámoltak arról, hogy március 2-4. között hazánkba látogatott I. Bertalan konstantinápolyi pátriárka

A hivatalos egyházfői látogatásra a magyar kormány meghívására került sor, és elsődleges célja volt, hogy aláírják az együttműködési megállapodást Magyarország és a Konstantinápolyi Patriarkátus között, amely rögzíti az egyháznak biztosított jogokat.

A pátriárka ─ amint arról a Magyar Kurír március 3-i, internetes számában beszámolt ─, hétfőn találkozott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival a MKPK Székházában, ahol Erdő Péter bíboros köszöntötte az ortodox egyházfőt. Felelevenítette Szent István király szentté avatását 2000-ben a konstantinápolyi egyház részéről, valamint a katolikus és az ortodox egyház közötti testvéri kapcsolatok történetét az azóta eltelt másfél évtizedben. Hangsúlyozta, hogy ma valamennyi keresztény egyház közös aggodalma az egyház szabadságának helyzete a világban.

Válaszában a pátriárka konkrétan is említést tett a keresztény hit és a hívők megvédésének a szükségességéről, különösen a Közel-Keleten és Afrikában.

Hétfőn Áder János köztársasági elnök is fogadta a pátriárkát a Sándor-palotában.

A konstantinápolyi pátriárka, aki egyebek között az ökológiai kérdéseknek is elismert szakértője, aznap délután előadást tartott a Magyar Tudományos Akadémián a teremtett világért való keresztény felelősségről és annak védelméről „Ítélet és tisztánlátás az Újszövetségben” címmel.

Március 4-én, kedden Orbán Viktor miniszterelnök és Bertalan pátriárka aláírta a magyar kormány és a Konstantinápolyi Patriarkátus közötti megállapodást az Országházban.

Az egyházfő március 5-én már pátriárkai rezidenciáján köszöntötte Kirill, moszkvai pátriárkát, aki a helyi ortodox egyházak elöljáróinak és képviselőinek csütörtökön kezdődő összortodox szinódusára érkezett Isztambulba. A találkozón elsősorban a tervezett összortodox zsinattal kapcsolatos kérdések és annak előkészítése lesz napirenden, de nem kétséges, hogy a Közel-keleti és afrikai keresztények fenyegetett helyzetének is kiemelt figyelmet fognak szentelni.

This post is also available in: orosz