Ünnep és papi jubileum a budapesti Szent Szergij orosz egyházközségben

sretenye_11-001Február 15-én, szombaton a budapesti Lendvay utcai Radonyezsi Szent Szergij egyházközség az Úr Bemutatását ünnepelte a Julián-naptár szerint. Prot. Kádár Iván parochus meghívására prot. Magyar István, a budapesti Nagyboldogasszony- székesegyház papja, Szabó Efrém szerzetespap és Tatárka Kirill lelkész is részt vett a közös, testvéri szolgálatban.

István és Efrém atya számára ez a nap személyes jelentőséggel is bírt: huszonöt esztendővel ezelőtt, 1989. február 15-én István atya ebben a templomban nyerte el a papi, Efrém atya pedig a diakónusi felszentelését. Mindkettőjüket Germán (Tyimofejev) akkori berlini és közép-európai érsek (ma volgográdi metropolita) szentelte fel. A szent liturgia után a papság rövid könyörgő istentiszteletet tartott, amelyet a kórus énekes jókívánsága fejezett be: „Éljenek sok, éljenek soká, számos éven át.”

Iván atya az ünnep kivételes jelentőségéről szólt prédikációjában, arról a találkozásról, amely Krisztus Urunk bemutatásakor a jeruzsálemi templomban történt ember és Isten között: az ószövetségi igazak, Simeon és Anna és a bemutatott kisdedben felismert és dicsőített Megváltó között, aki új és örök szövetségre lép az emberrel.

Prédikációja után Iván atya ezekkel a szavakkal fordult az ünnepeltekhez:

„A mai napon a szent liturgián velünk együtt szolgált István és Efrém atya. Huszonöt esztendővel ezelőtt ezen az ünnepen szentelték pappá István atyát, Efrém atyát pedig diakónussá. Immár negyed évszázada végzik nem könnyű szolgálatukat a Magyar Ortodox Egyházmegyében. Természetesen a pap a korral együtt tapasztaltabbá, türelmesebbé válik, és végül képes méltóképpen értékelni Isten nagy kegyelmeit, amelyeket sok fáradtsággal járó lelkipásztori útján nyer el. A magam és a jelenlévő testvérek nevében Isten meg nem szűnő segítségét kívánom ünnepeltjeink számára papi szolgálatukban.

Szeretett testvéreim, erősítsen benneteket az Úr, Krisztus Egyházának szolgálatában, számos éven át!”

Az ünnepeltek nevében István atya köszönte meg a meleg, szívből jövő szavakat és kívánt hasonló jókat Iván atyának, aki szintén idén februárban ünnepli negyedszázados papi szolgálatát.

T. K.

 

This post is also available in: orosz