A kelet-nyugati egyházi párbeszédről is egyeztetett Orbán Viktor és Hilarion metropolita

vizitMI2013A keresztény értékekről, a kelet-nyugati egyházi párbeszédről és a hadisírokról is szó volt Orbán Viktor miniszterelnök és Hilarion metropolita hétfői budapesti megbeszélésén, az Országházban.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel a találkozóról azt közölte, hogy a keresztény értékek védelme tekintetében teljes nézetazonosság volt Orbán Viktor kormányfő és Hilarion metropolita, az orosz ortodox egyház külügyi hivatala vezetőjének megbeszélésén, amelyen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője elmondta: a felek egyetértettek abban, hogy szükség van az egyházak társadalmi szerepvállalásának támogatására, a családok megerősítésére.

Orbán Viktor kinyilvánította, hogy Magyarország – történelmi hagyományainak megfelelően – mindenben kész segíteni a kelet-nyugati párbeszédet, egyházi vonatkozásban is.

Hilarion metropolita nagyra értékelte az orosz ortodox egyház és a magyar kormány között a közelmúltban megszületett megállapodást. A magyar miniszterelnök pedig köszönetet mondott a doni áttörés évfordulóján tartott megemlékezésekért, valamint azért, hogy az orosz ortodox egyház nagy figyelmet fordít az oroszországi magyar katonasírok gondozására – közölte Havasi Bertalan.

 

Kövér László fogadta Hilarion metropolitát

Kövér László hétfőn az Országházban fogadta Hilarion volokalamszki metropolitát, a moszkvai patriarchátus külügyi vezetőjét. A találkozón szó volt az új magyar alaptörvényről és arról is, nagy megtiszteltetés lenne Magyarország számára, ha Kirill pátriárka és Ferenc pápa történelmi jelentőségű találkozására hazánkban kerülne sor.

Az Országgyűlés sajtóirodájának tájékoztatója szerint az Országgyűlés elnöke kiemelkedő fontosságúnak nevezte az Orosz Ortodox Egyház metropolitájának mostani látogatását a két ország kapcsolatainak erősítésében, valamint a vallások és az egyházak közti párbeszéd elmélyítésében. Kövér László a közlemény szerint úgy fogalmazott: a magyar és az orosz állam a történelem folyamán többször összeütközésbe került, de ez soha nem jelentette azt, hogy a két nép egymással szemben gyűlölettel viseltetett volna.

A moszkvai patriarchátus külügyi vezetője méltatta a magyar alaptörvényt, amely a magyar államiság fundamentumaként tekint a keresztény gyökerekre, és védi a házasság szentségét. Örömét fejezte ki, hogy Magyarország nyugodtan, méltóságteljesen a saját útján halad – áll a kommünikében.

A találkozón Kövér László az Európai Unió válságát elsősorban erkölcsi természetűnek nevezte és csak ezt követően pénzügyi-gazdasági válságnak. “Az unióban azt mondják, hogy a kereszténység Európa múltjához tartozik, mi pedig a kereszténység évezredes értékeire a kontinens jövőjeként tekintünk.” – fogalmazott a magyar Házelnök.

Az Országgyűlés elnöke beszélt arról is, hogy nagy megtiszteltetés lenne Magyarország számára, ha Kirill pátriárka és Ferenc pápa történelmi jelentőségű találkozására hazánkban kerülne sor. A maga részéről Hilarion támogatta az elképzelést.

Forrás: MTI 

 

This post is also available in: orosz