Ortodoxia vasárnapja a Petőfi téri Nagyboldogasszony székesegyházban 2013. március 24-én

A magyarországi ortodox keresztény közösség nagy örömére és lelki hasznára, sok éve már, hogy a hazai ortodox egyházmegyék püspökei, papjai és hívei összegyűlnek egy közös szolgálatra és imádságra a Nagyböjt első, az Ortodoxia győzelmének szentelt vasárnapján.

Idén március 24-én az ünnepnek újra a budapesti Nagyboldogasszony ortodox székesegyház adott otthont, ahol Márk jegorjevszki érsek, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzó püspöke áldásával Főpapi Szent Liturgiára került sor Siluan (Manuila) gyulai püspök, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye főpásztora vezetésével.

A közös szolgálatban részt vett minden ortodox egyházi közösség képviselője. Három pap – Magyar Máriusz esperes-parochus (Keresztelő Szent János román ortodox egyházközség, Budapest), David Pop protoszynkellosz és Tatárka Kirill lelkész – mellett öt diakónus – Beke Csaba Makáriosz (Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Exarchátusa), Sólyom András (Budai Szerb Ortodox Egyházmegye), Claudiu Condurache archidiakónus és Emanuel Vaduva diakónus (Román Ortodox Egyházmegye), valamint Dadányi Miklós protodiakónus alkotta azt a „papi kart“, amely a magyar és a román kórussal és magyar, orosz, román, görög, bolgár hívőkkel együtt hálát adott Istennek azért a csodálatos lehetőségért, hogy különböző népek fiaként és leányaiként is „egy szívvel és egy szájjal“ tudta dicsérni a liturgián az „egylényegű és oszthatatlan” Háromság szent nevét.

Az ünnepi istentiszteletet megtisztelte jelenlétével Dr. Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára és Laboda Gábor, Üröm polgármestere.

Márk érsek atya áldásával a liturgia után Tatárka Kirill lelkész, egyházmegyei titkár köszöntötte Siluan püspököt, Fischl Vilmost, az egybegyűlt papságot és híveket, áldást kívánva mindnyájuk felelősségteljes szolgálatához, megköszönve a román egyházmegye főpásztorának, hogy ilyen nagy szeretettel vállalta a szent szolgálat vezetését.

Válaszában Siluan püspök atya kitért az ikontisztelet mély teológiai és egzisztenciális jelentőségére, amely a megtestesült Isteni Ige és az ember kapcsolatának leglényegét érintik. Isten Fia emberré lett, testet öltött, és a bűnt kivéve mindenben hozzánk lett hasonlóvá, hogy ezzel az ember számára lehetővé tegye a Teremtőjétől kapott, de a bűn által elhomályosult „kép és hasonlatosság” helyreállítását Őbenne, a Megváltóban. A hívek mély figyelemmel és megindultsággal hallgatták Siluan püspök szentbeszédet.

A Szent Liturgiát az elmaradhatatlan szeretetvendégség követte, amelyre teljesen megtelt az egyházközség hittanterme.


This post is also available in: orosz