Nagyböjt első szombatja a Petőfi téri Nagyboldogasszony székesegyházban 2013. március 23-án

Látogatásának befejező napján, Szent Teodor szombatján Márk érsek atya Főpapi Szent Liturgiát végzett a Nagyboldogasszony székesegyházban, a Magyar Egyházmegye papjai és diakónusai részvételével, majd megáldotta az aznapi szent tiszteletére és az „igaz hitben megpihentek emlékére“ készített kolivát (édes főtt búzát). A főpappal együtt szolgáltak: Imrényi Tibor protoierej, szegedi parochus, Kádár Iván protoierej, a budapesti Szent Szergij templom parochusa, Szabó Efrém szerzetespap, Tarkó Mihály miskolci parochus, Tatárka Kirill, Dimitrij Kornyilov, Dimitrij Szvirko lelkészek, Sipos Barnabás debreceni parochus, valamint Dadányi Miklós protodiakónus, Vajna-Éliás István diakónus és Szvjatoszláv Bulah diakónus.

Prédikációjában Márk érsek atya arról beszélt, hogy az ortodox egyház a hívőt mindig az önmagán – bűnein, gyengeségein, vétkein – való felülemelkedés küzdelmére buzdítja, nem pedig a komfort érzését biztosítja számára a templomi szolgálattal, és ezzel méltó, magasztos utat mutat az embernek, aki nehéz küzdelmet folytat a mai kor lelki kihívásaival.

A liturgia lelki együttléte után Márk érsek atya, a papság és a hívő nép szeretetvendégségen vett részt az egyházközség hittantermében.

A mézes búza (koliva) megáldása

A mézes búza megáldására a templomban kerül sor. Az amvon mögötti ima után a pap megáll az asztalka előtt, amelyen a mézes búza van, megtömjénezi azt, miközben a kántor az ünnep (vagy az ünnepelt szent) tropárionját és kontákionját énekli. Majd a pap a következő imát mondja:

PAP: Könyörögjünk az Úrhoz.

KÁNTOR: Uram, irgalmazz.

PAP: Urunk, aki igéddel mindeneket alkottál, és elrendelted, hogy a föld különféle terményeket hozzon hasznunkra és táplálásunkra, aki a Babilonban a föld gyümölcseivel táplálkozó három ifjú és Dániel arcát fényesebbé tetted a királyi étkekből táplálkozó ifjak arcánál, Te magad, jóságos Királyunk, áldd meg ezeket a gyümölcsökkel kevert búzaszemeket, és szenteld meg a belőlük részesedő hűséges szolgáidat, akik azt a Te dicsőségedre és Szent Teodor (vagy más nevet mond…) tiszteletére, valamint azok emlékezetére hozták, akik az igaz hitben megpihentek. Teljesítsd, jóságos Urunk, minden üdvös kérésüket azoknak, akik ezt a mézes búzát feldíszítették, és e megemlékezést tartják, és add, hogy elteljenek a Te örökkévaló javaiddal, a mi Tisztaságos Nagyasszonyunk, Istennek Szülője és Örökszűz Mária és Szent Teodor (vagy más nevet mond…), akinek emlékét ünnepeljük, és minden szentek imái által. Mert Te áldasz és szentelsz meg mindeneket, Istenünk, és Néked dicsőséget zengünk, a kezdet nélkül való Atyának, a Te egyszülött Fiaddal és jóságos és éltető Lelkeddel együtt, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

KÁNTOR: Ámen.

Ford. T. Krisztián

 

This post is also available in: orosz