Ünnepi Liturgiára került sor a belsőleg megújult gyöngyösi Szent Miklós templomban

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásának köszönhetően 2005 novembere és decembere folyamán belsőleg megújult a gyöngyösi Szent Miklós magyar ortodox templom. A templom falaira belülről leszigetelték, pótolták a sérült és hiányzó mennyezeti gipszdíszeket, letisztították és újrafestették a templom falait és ablakait, és egy sor kisebb javítást is elvégezték, aminek eredményeként újjászületett ez az elmúlt évtizedek során kicsit mostohán kezelt templom.

A felújítás befejezte szinte pontosan egybeesett Csodatévő Szent Miklós myrai püspök emléknapjával, így ebben az évben a Szent Liturgiát, amelyet egybekötöttek a templom újraszentelésével, az ünnepet követő szombaton, december 10-én tartották. Tarkó Mihály lelkész, megbízott gyöngyösi parochus meghívására az újraszentelést és a Liturgiát Imrényi Tibor protoierej, szegedi parochus vezette, Magyar István protoierej, Szabó Efrém hieromonach és Tatárka Kirill diakónus segédletével. Az istentiszteleten gyöngyösi, nyíregyházi és budapesti magyar és orosz hívők vettek részt, a kórust Juhász Ágnes szerzetesnővér vezette. A prédikációt a Szent Miklós ünnepére rendelt evangéliumi szakasz (Lk 6,17-23) nyomán Imrényi Tibor atya mondta el, majd Tarkó Mihály atya köszönte meg röviden a lelkész testvéreknek és a megjelent híveknek az imádságos együttlétet, név szerint méltatva mindazok érdemeit, akik munkájukkal, tanácsaikkal, anyagi és erkölcsi támogatásukkal hozzájárultak a templom felújításához. A Liturgiát ünnepi ebéd követte, amelyet a lelkész atyák és a hívek egy közeli étteremben fogyasztottak el. Az együtt töltött nap újabb bizonyítékát adta annak, hogy a gyöngyösi Szent Miklós ortodox templom ügyét sokan viselik szívükön, ami jó reményt ad arra, hogy a felújítási munkálatok a nem is olyan távoli jövőben folytatódnak.

A Magyar Ortodox Egyházmegye ezúton szeretne köszönetet mondani Budaházy Margitnak, a NKÖM Egyházi Kapcsolatok Főosztálya munkatársának, Eperjesi László úrnak és Kelemen Tamásné asszonynak, a felújítási dokumentációt elkészítő gyöngyösi Grafit 37 Építészeti Iroda ügyvezetőinek, valamint Lovász István építési vállalkozónak, akik pontos és szakszerű munkájukkal döntő mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a templom felújítása határidőre befejeződjön.