Hilarion metropolita vezette a jaszenováci újvértanúk napján tartott megemlékezéseket a jaszenováci monostorban

2023. szeptember 1–2-án Hilarion metropolita Horvátországba látogatott, János Pakrác-szlavóniai püspök (Szerb Ortodox Egyház) meghívására, amelynek egyházmegyéje határos Magyarországgal. Szeptember elsején este Zágrábban Jelena Mili, a Szerb Köztársaság Horvát Köztársasághoz akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének rezidenciáján ünnepélyes fogadást tartottak az orosz ortodox egyház vendégének tiszteletére. A fogadáson részt vett I. Joszipović volt horvát elnök, Giorgio Lingua érsek, apostoli nuncius, a Szentszék horvátországi képviselője, a Horvátországi Püspöki Konferencia elnöke, Drazen Kutleša zágrábi érsek, János Pakrác-szlavóniai püspök és a diplomáciai testület számos képviselője. 

Szeptember 2-án Hilarion metropolita, Porfirij szerb pátriárka áldásával szent liturgiát vezetett a Jaszenováci monostorban, a jaszenováci szent újvértanúk hőstetteinek helyszínén. 

Főpásztorunkkal számos püspök szolgált együtt a Macedón Ortodox Egyházból, a Szerb Ortodox Egyházból és a Határon túli Orosz Ortodox Egyházból.

A szent liturgián együtt kommemorálták az orosz és a szerb ortodox egyház pátriárkáit.

A szent liturgia végén kenyér-, bor- és gabonaszentelésre került sor az egykori jaszenováci haláltábor területén található emlékdombon, ahol a második világháborúban horvát usztasák szerbek tízezreit ölték meg.

Hilarion metropolita köszöntötte a hallgatóságot és átadta Kirill Moszkva és egész Rusz pátriárkájának áldását. Főpásztorunk hangsúlyozta, hogy Jaszenovác áldozatainak pontos száma valószínűleg soha nem válik ismertté, ahogy az ártatlanul megkínzott és megölt személyek neve sem. Ám Istennél mindenki él, és senki sincs kitörölve az Egyház imádságos emlékezetéből. A jaszenováci vértanúk kínhalállal fejezték be életüket, de az Egyház hőstettként tekint szenvedésükre. Emléknapjuk ezért nem gyászesemény, hanem egyházi ünnep.

Ugyanezen a napon került sor a jaszenováci monostor újonnan létrehozott tudományos könyvtára épületének felszentelésére. A felszentelést Hilarion metropolita végezte két szerb püspök közreműködésével.

A vértanúk emlékének szentelt eseményeken M. Popovi

igazságügyi miniszter a Szerb Köztársaság elnökének személyes képviselőjeként volt jelen, a szerb nagykövet és a genocídium áldozatai emlékének szentelt múzeum igazgatója kíséretében. A díszvendégek között voltak az Orosz Föderáció rendkívüli és meghatalmazott horvátországi nagykövete, kormánytisztviselők, a diplomáciai testület tagjai és a horvát vallási közösségek képviselői.

Az istentiszteleten ott voltak és imádkoztak Jaszenovác túlélő foglyai és leszármazottjai Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Montenegróból, Macedóniából és Szlovéniából.

A jaszenováci haláltábort a horvát usztasák állították fel 1941 augusztusában, a Független Horvát Állam területén, Jaszenovác község közelében, Zágrábtól 60 km-re. Öt, egymással összefüggő táborból állt.

Az újvértanúk ― a tábor ortodox foglyai, akik 1941-1944-ben haltak meg. A második világháború alatt ortodox szerbek tízezreit ölték meg Jaszenovác börtöneiben, sokan közülük az ortodoxia iránti hűségükért lelték halálukat. A Szerb Ortodox Egyház főpapi zsinata a szentek közé sorolta az újvértanúkat. Ünnepi emlékezetük az Orosz Ortodox Egyház kalendáriumába is bekerült augusztus 31 / szeptember 13-i dátummal.

 

Служба коммуникации ОВЦС, 02.09.2023.

This post is also available in: orosz