Papszentelés Nyíregyházán

Június 10-én, a Pünkösd ünnepét követő 1. szombaton egyházmegyénk főpásztora a nyíregyházi Szent György nagyvértanú templomban végzett Szent Liturgiát, amelyen pappá szentelte Szegedi Szabolcs István, aki másfél évtizeden át teljesített diakónusi szolgálatot a miskolci és nyíregyházi egyházközségben. Hilarion metropolitával együtt szolgált Krank József pap, nyíregyházi parókus, Nyikolaj Kim protoierej, hévízi parókus, Tatárka Kirill protoierej, a budapesti Szent Szergij templom lelkésze, Sipos Barnabás pap, debreceni parókus, Dadányi Miklós pap, a budapesti Nagyboldogasszony székesegyház lelkésze, illetve István diakónus mellett Vjacseszláv Li, a budapesti székesegyház diakónusa. Az énekesi szolgálat nemes feladatát a főpapi kórus tagjai látták el. Az ünnepélyes istentisztelet az internet segítségével élőben is megtekinthető volt. 

A szentelés különleges, örömteli eseményén István atya családtagjai, rokonai, nyíregyházi, miskolci, budapesti, debreceni hívek vettek részt. A liturgiát magyar és egyházi szláv nyelven végezték. Az újonnan szentelt papot Hilarion metropolita a nabedrenyik – jobb oldalon, a palást alatt viselt díszes liturgikus ruhadarab – viselésének jogával tüntette ki. Az egyes ruhadarabok felöltésekor a papság és a nép egybehangzó Axiosz-t (Méltó!) énekelt az új papnak, annak jeléül, hogy az Egyház közössége olyan lelkipásztort kapott István atya személyében, aki sokéves hűséges szolgálatával elnyerte sokak megbecsülését és szeretetét.
A liturgiát szeretetvendégség követte, amelyre az ételeket a nyíregyházi közösség és István atya családja biztosította. Ez a nap lehetőséget teremtett arra, hogy a különböző egyházközségekből érkezett ortodox hívők a liturgiában és imádságban megélhessék az egybetartozás felemelő érzését, a szoros, testvéri kapcsolatot főpásztorukkal, papjaikkal és egymással.
Kívánunk István atyának sikeres, gyümölcsöző szolgálatot, Krisztus egyháza javára és a hívők üdvösségére!
Az alábbi videón Hilarion metropolita ünnepi prédikációja tekinthető meg, amelyet a Pünkösd jelentőségéről és a papi szolgálatról mondott.

This post is also available in: orosz