A magyar miniszterelnökhelyettes látogatása a Nagyboldogasszony székesegyházban

2023. április 29-én, szombaton, Dr. Semjén Zsolt, a magyar kormány miniszterelnök-helyettese, a Magyarországi Kereszténydemokrata Néppárt elnöke felkereste a budapesti Nagyboldogasszony templomot, a Magyar Ortodox Egyházmegye székesegyházát. A magasrangú vendéget az egyházmegye kormányzó főpapja, Hilarion budapesti és magyarországi metropolita fogadta. 

Főpásztorunk kifejezte háláját a magyar kormánynak a székesegyház felújításához nyújtott segítségért, amelynek befejeztével a templom visszanyerte eredeti szépségét, pompáját.

Dr. Semjén Zsolt részletesen megismerkedett a széleskörű felújítási munkálatok menetével és eredményeivel, kezdve a templomkülső helyreállításától, a világháborúban lebombázott torony és a toronysisak újraépítésétől egészen a templombelső felújításának professzionális kivitelezéséig. A székesegyház ikonosztázionja az európai ortodox művészet kiemelkedő alkotása, főpásztorunk és a miniszterelnök-helyettes megóvásának és felújításának a terveit is megvitatta.

A miniszterelnök-helyettes nagy elismeréssel nyilatkozott a látottakról, aláhúzta, hogy a Nagyboldogasszony székesegyház mindig is a Duna partjának egyik meghatározó épülete volt, a part felejthetetlen panorámájához tartozott, és most nemcsak újjászületett külső szépségében, hanem mintha felül is múlná a korábbi látványt.

A meleg és meghitt beszélgetés során a magyar kormányzat és az egyházmegye más természetű, gyümölcsöző együttműködése is szóba került a kultúra, a népművelés, a szociális és a karitatív munka területén, majd a további együttműködés terveit is megvitatták.

This post is also available in: orosz