Hilarion metropolita látogatása a szerb ortodox egyház Eszék-baranyai egyházmegyéjében

Október 16-án, Pünkösd utáni 18. vasárnap egyházmegyénk főpásztora, Hilarion Budapest-magyarországi metropolita együtt szolgált Porfirije szerb pátriárkával a horvátországi Vukovár városában található Szent Miklós templom újjászentelése alkalmából.

Az Eszék-baranyai egyházmegye egyike a szerb ortodox egyház öt horvátországi egyházmegyéjének. Alapítása a 18. század elejére tehető. A püspökség székhelye Dalj (Dálya) városka, ahol a karlócai metropoliták egykori nyári rezidenciája van. 

A főpapi liturgia előtt a pátriárka és a vele együtt szolgáló püspökök felszentelték a templomot, amelynek felújítása nemrég fejeződött be. A források szerint a templomot 1733. és 1737. között emelték, olyan helyen, ahol már a 17. században is templom állt. 1991 szeptemberében a horvát félkatonai erők tagjai felrobbantották, és súlyos károk keletkeztek benne. A berendezési tárgyak közül sikerült megmenteni az ikonosztáz képeinek nagy részét. Hosszú várakozás után az elmúlt években megtörtént a harangtorony újjáépítése és a teljes külső-belső felújítás, melynek befejeztével a vukovári ortodox közösség újra birtokba vehette ősi templomát.

(Ford. T. K.)

 

This post is also available in: orosz