Új ikonok az ürömi Szent Alexandra templom számára

2022. szeptember 17-én, Törvényhozó és Istent látó Szent Mózes próféta ónaptár szerinti emléknapján (szept. 4/17.), Hilarion Budapest-magyarországi metropolita szent liturgiát tartott az ürömi Szent Alexandra vértanú császárnőnek szentelt templomban, Alexandra Pavlovna Romanova nagyhercegnő és magyar nádorné (†1801) nyugvóhelyén. 

Főpásztorunkkal együtt szolgáltak: Szvirko Dmitrij pap, ürömi parochus, Bulah Szvjatoszlav pap, egyházmegyei titkár és Csepizsov Vlagyimir, a hévízi egyházközség diakónusa.

A templomban imádkozott Szvjatoszlavov E. A., az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövete, Platonov V. V., a budapesti Orosz Kulturális Központ igazgatója, a templom hívői és a diplomáciai képviselet munkatársai.

A szent liturgia végén Hilarion metropolita megszentelte a négy evangélista ikonját a templom királyi ajtói számára, amelyek szentpétervári ikonfestő és restaurátor műhelyekben készültek és a második világháború után elveszett eredetiek helyére kerültek az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetsége és a „Rosszotrudnyicsesztvo” (határokon túli orosz nemzetiségieket felkaroló képviselet) jóvoltából.

A szent liturgia végén főpásztorunk prédikációjában a négy evangélium jelentőségéről beszélt, amelyek az Úr Jézus Krisztus földi élete, szenvedései, halála és feltámadása eseményeinek a fő forrása számunka, és naponkénti olvasására, az olvasott szakasz fölötti elmélkedésre buzdította a hívőket.

Végezetül köszöntötte a jelenlévő Szvjatoszlavov E. A. nagykövetet, és kifejezte háláját a templom ikonokkal való ékesítéséért, külön említve és köszönve Polikanov D. V., a „Rosszotrudnyicsesztvo” helyettes vezetőjének a szerepét az új ikonok elkészítésének tervében.

 

 

This post is also available in: orosz