Pátriárkai kitüntetés Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére

2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát. Erre a magas kitüntetésre Kirill Moszkva és egész Rusz pátriárkája találta méltónak a magyar politikust, elismerve ezzel a Budapest-magyarországi Egyházmegye részére nyújtott segítségét és megemlékezve hatvanadik születésnapjáról. 

E jeles napot erejének és tevékenységének teljében ünnepli” – mondta Hilarion metropolita köszöntőjében. „Hosszú évek óta igen közeli munkatársa Orbán Viktor miniszterelnöknek, vezeti a Kereszténydemokrata Néppártot, és a Fidesszel szövetségben komoly szerepe van Magyarország fejlődésében, gondot visel arra, hogy a keresztény spirituális értékek továbbra is az ország fejlődésének és a nép jólétének az alapját képezzék.”

A rend átnyújtásakor főpásztorunk ezt mondta: „Ez megérdemelt kitüntetés. A hála jele azért a figyelemért, amelyet az Orosz Ortodox Egyház Budapest-magyarországi Egyházmegyéje szükségletei iránt mutatott, és kiemelkedő érdemeinek elismerése egy stabil és virágzó Magyarország megteremtéséért folytatott munkájának.”

A miniszterelnök-helyettes válaszában őszinte háláját fejezte ki az Orosz Ortodox Egyház elöljárójának, és azt hangsúlyozta, hogy az ország javára végzett tevékenységétére úgy tekint, mint Krisztus szolgálatára.

Beszélgetésük során Hilarion metropolita megvitatta Semjén Zsolttal a Budapest-magyarországi Egyházmegye és a magyar állami vezetés közötti együttműködés kérdéseit, külön kitérve a Nagyboldogasszony székesegyházban és az egyházmegye más templomaiban folyó felújítási munkálatokra. A megbeszélésen részt vett Bulah Szvjatoszlav pap, az egyházmegye titkára.

 

Служба коммуникации ОВЦС Патриархия.ru

This post is also available in: orosz