Ilarion metropolita főpásztori látogatása Miskolcon és Tokajban

2022. július 29-én Hilarion metropolita látogatást tett a miskolci Szentháromság templomban, ahol Krank József parochus köszöntötte a főpapot.

Főpásztorunk megismerkedett a templomban folyó felújítási munkák menetével, megtekintette a Miskolci Ortodox Múzeumot és más, az egyházközséghez tartozó helyiségeket, majd megbeszélést folytatott a parochussal és a hívőkkel a miskolci ortodox közösség istentiszteleti és lelki életének kérdéseiről. 

+++

Ugyanazon a napon főpásztorunk ellátogatott Tokajba. Három évszázaddal ezelőtt orosz kereskedelmi bizottság működött a városban, amely a cári udvar részére vásárolt itt tokaji bort és szállította Oroszországba. A bizottság mellett működött egy házi templom, később ortodox templom épült. Nemrég a tokaji ortodox templom a Moszkvai Patriarkátus Magyar Egyházmegyéje tulajdonába került, és a magyar kormány segítsége révén felújítása is elkezdődhetett.

Hilarion metropolita megismerkedett a templomban folyó felújítási munkák állásával, amiről a miskolci Szentháromság egyházközség diakónusa, Szegedi Szabolcs István számolt be a főpapnak.

Főpásztorunk Posta Györggyel, a város polgármesterével megvitatta a templom felújításával, díszítésével kapcsolatos tervekben való együttműködést és közös kulturális-történelmi események szervezésének lehetőségét.

 

 

This post is also available in: orosz