Ilarion metropolita találkozása Magyarország miniszterelnökével

2022. június 27-én, hétfőn Ilarion metropolita találkozott Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével, a miniszterelnök dolgozószobájában. A magyar kormány feje meleg szavakkal köszöntötte Ilarion metropolitát a Budapest-magyarországi Egyházmegye élére történt kinevezése alkalmából, megemlítve, hogy már sokéves ismeretség fűzi hozzá. A miniszterelnök kifejezte reményét, hogy erősödnek a magyarországi ortodox keresztény hívők kapcsolatai más felekezetek képviselőivel. 

Ilarion metropolita a maga részéről átadta a miniszterelnöknek Kirill pátriárka üdvözletét, és kifejezte háláját azért a határozott állásfoglalásért, amellyel Magyarország megakadályozta, hogy Kirill pátriárka neve felkerüljön az Európai Unió szankciós névsorára. Főpásztorunk ismertette Orbán Viktorral a Nagyboldogasszony és más templomok felújításának, építésének munkálatait, amihez a magyar állam nyújtott segítséget.

A hosszúra nyúlt megbeszélés során megvitatták a Moszkvai Patriarkátus Budapest-magyarországi Egyházmegyéje és a Magyar Állam közötti további együttműködés lehetőségeit és más kérdéseket. A találkozás emlékéül Ilarion metropolita átnyújtotta Orbán Viktornak „Katekézisének” magyar fordítását.

Ugyanaznap főpásztorunk részt vett Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti prímás 70. születésnapja alkalmából rendezett fogadáson, megbeszélést folytatott a jubiláló főpappal és más vendégekkel, Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettessel, a magyar parlament képviselőivel, a Magyar Katolikus Egyház elöljáróival.

 

Budapest, 2019. szeptember 6.

This post is also available in: orosz