A Magyar Ortodox Egyházmegye kéréssel fordult Orbán Viktor úrhoz, Magyarország miniszterelnökéhez, vétózza meg az Európai Unió arra irányuló terveit, hogy szankciókat vezessenek be Őszentsége, Kirill, Moszkva és egész Rusz pátriárkája személyével szemben

Azokkal a kísérletekkel kapcsolatban, hogy az Európai Unió szankciókat vezessen be Őszentsége, Kirill, Moszkva és egész Rusz pátriárkája személyével szemben, az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje kéréssel fordult Orbán Viktor úrhoz, Magyarország miniszterelnökéhez, hogy vétózza meg az erre irányuló terveket.

A levélben ez áll: „Híveink között magyarok, oroszok, ukránok, grúzok és más nemzetiségek képviselői vannak, az ő számukra Kirill pátriárka őszentsége egy igazi lelki pásztor, atyánk … Szerintünk ilyen lépések Egyházunk vezetőjével szemben példanélküliek és megengedhetetlenek a mai világban.” 

Őszentsége Porfirij, szerb pátriárka, Belgrád-karlócai metropolita, Az Örmény Apostoli Ortodox Egyház vezetése és II. Efrém Ignác, a Szír Ortodox Egyház pátriárkája is kéréssel fordult Orbán Viktorhoz, Magyarország miniszterelnökéhez, hogy akadályozza meg a Kirill pátriákra elleni szankciókat.
Porfirije szerb ortodox pátriárka levelében úgy fogalmazott: az orosz pátriárkával szembeni esetleges szankciók ellentétesek az alapvető emberi és vallási jogokkal, amelyek alapján minden egyház és minden vallási közösség elválik az államtól, és nem egyenlő az általános állami politikával. Az ortodox egyház fejére vonatkozó szankciók felborítanák az egész magyarországi ortodox közösséget, és elveszítenék az evangéliumi béke szellemét, amelyet mindenképpen meg kell őrizni Magyarországon, Ön ezt elősegítheti az ilyen döntések megvétózásával az Európai Unióban – írta a szerb egyházfő Orbán Viktornak.
Az Örmény Apostoli Ortodox Egyház Külügyi Kapcsolatok Osztályának vezetője, Natan Ovaniszjan érsek Magyarország miniszterelnökéhez címzett levelében azt hangsúlyozta, hogy egyetlen egyházat vagy egyházfőt sem szabad megcélozni és befolyásolni a politikai folyamatok eredményeként, hozzátéve: az Örmény Apostoli Szent Egyház támogatja Magyarország “méltó kezdeményezését”, mivel az örmény egyház elfogadhatatlannak tartja az egyházak vagy az egyházi vezetők elleni szankciókat.
II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka így fogalmazott: az egyházi vezetők szankcióinak bevezetése precedens, amely megzavarja keresztények millióinak szívét szerte a világon. Ezen túlmenően az Egyház építő szerepet játszhat a megbékélésben és hidakat építhet az emberek között, ha ennek a háborúnak vége.
Magyarország miniszterelnöke 2022. május 5-i nyilatkozatában kijelentette, Magyarország nem támogatja, hogy oroszországi egyházi vezetőket helyezzenek szankciós listára, „mivel ez érinti a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését, ami pedig szent és sérthetetlen”.

https://hirado.hu/kulfold/kulpolitika/cikk/2022/05/06/orban-viktor-nem-tamogatjuk-hogy-egyhazi-vezetoket-tegyenek-fol-szankcios-listara

This post is also available in: orosz