Krisztus feltámadt!

Kedves Testvéreim és Nővéreim!

Szívből köszöntelek Benneteket Krisztus dicsőséges Feltámadása ünnepén! 

Ennek az ünnepnek van egy másik elnevezése is, „Pászka”, amely az óhéber „Peszah”, „elkerülés” szóból származik, és a zsidó nép szabadulásával van összefüggésben az egyiptomi rabságból.

Miután Egyiptom kormányzója megtagadta Mózes próféta előtt, hogy szabadon engedje a zsidó népet, Isten tíz csapást küldött az egyiptomiakra. Az utolsó és legszörnyűbb csapás elsőszülöttjeik elvesztése volt. Az izraelitákat viszont ez „elkerülte”. A halál angyala elkerülte házaikat, nem tett kárt a kisdedekben. A fáraó megrettent és engedélyt adott a zsidók kivonulására Egyiptomból, így Isten választott népe elnyerte a régóta várt szabadságot.

A Pászka zsidó ünnepe tehát a zsidók Egyiptomból való kivonulásának emlékére lett elrendelve, és az ünnep e nép jövőjét is meghatározta. A kivonulás után kapja meg ugyanis a nép a Tízparancsolatot, egy néppé válik, nemzeti öntudattal, és letelepedik az Ígéret Földjén. Ily módon a zsidó nép az ószövetségi Pászka gyümölcse.

Mi pedig, keresztények, mindnyájan, Egyházunkkal együtt, az újszövetségi Pászka gyümölcsei vagyunk. Az ószövetségi Pászka csak árnyéka, előképe volt az újszövetségi Pászkának. Az ószövetségi Pászkának köszönhetően a zsidók kiszabadultak a rabságból és egy népként maradtak meg. Krisztus Pászkájának köszönhetően az egész emberiség szabadulást nyert a bűn és a halál rabságából, új emberi közösség született, a keresztények közössége, ahol nincs sem görög, sem zsidó… (vö. Gal 3,28)!

Mi, az új Izráel, Krisztus Feltámadásának köszönhetjük létünket! Az Egyház kertjében élve, a halálból való szabadulásunkat az Egyház szentségeiben éljük meg. Krisztus feltámadt, és megajándékozott bennünket azzal, hogy már itt, a földön, Krisztus Egyházában megízlelhetjük az örökkévalóságot. Az eljövendő világon pedig Krisztus Feltámadásának gyümölcsei a maguk teljességében fognak megnyilatkozni az egész világ számára.

Szívből köszöntelek mindnyájatokat Krisztus Húsvétja ünnepén! Adja Isten, hogy az Egyházban élve, mindnyájan, teljességgel átérezhessük Krisztus Feltámadásának gyümölcseit, részünk legyen a kiapadhatatlan húsvéti örömben!

Valóban feltámadt Krisztus!

This post is also available in: orosz