Örvendjetek! Az Úr pedig erőt ad nektek a mulandó nehézségek leküzdéséhez. Márk metropolita beszéde a Fényes Hét szerdáján tartott szent liturgia után

Az ortodox keresztény nép a korábbiakhoz hasonlóan újra megünnepli a húsvétot. Az emberek szívét megérinti az öröm, megújulás, megvilágosodás, mindaz, amit a legnagyobb ünnep magában hordoz. És bár a legtöbb hívő számára a húsvét első napja után visszatérnek a hétköznapok, az ünnep ennél sokkal hosszabban tart. Feltámadása után az Úr pontosan negyven napot töltött a földön, és ennek emlékére az ortodox egyház istentiszteletei pontosan ugyanennyi időre újra és újra visszavezetik az embereket a szent húsvét eseményeihez.

Április 22-én, Fényes Hét szerdáján, Márk metropolita szent liturgiát végzett egyházmegyéjének második püspöki székhelyén, Mihajlov városában. 

A húsvét elsősorban a lélek, a fény és az öröm ünnepe. Az ünnepnek erről a különleges, mindent átható öröméről beszélt a liturgia után mondott tanító beszédében Márk metropolita. Hozzátette, hogy most sok olyan dolog van, ami elvonja figyelmünket az örömtől, de ez nem lehet ok arra, hogy mellőzzük az öröm érzését: „Nem szabad azt gondolnunk, hogy az Úr csak a szokásos időkben gondoskodik az emberiségről és egyes emberről, csak akkor, amikor nincsenek járványok vagy háborúk, amikor minden rendben van és az élet a maga megszokott medrében halad. Mindaz, ami velünk történik, többek között a járványok, a háborúk, és minden más is, Isten gondviseléséből van. Az Úr időnként még azt is megengedi, hogy valamilyen szerencsétlenség történjék, amely egyforma erővel nehezedik mindnyájunk vállára. ”

A metropolita atya kihangsúlyozta, hogy az öröm a legfontosabb érzés, ami táplálja a hívő ember lelkét, és megerősíti, az egész világon elterjedt járványt pedig a hit és a józan ész próbájának nevezte, amikor az embernek be kell tartania a biztonsági előírásokat, valamint gondoskodnia kell körülötte lévő felebarátairól és egészségükről.

Végezetül Márk metropolita még egyszer húsvéti örömet, jó reményt és Isten kegyelmébe, az Ő mindenható és mindent átfogó gondoskodásába vetett bizalmat kívánt mindenkinek, hogy mindenki szívében ott lakozzék ez a csodálatos öröm, és Krisztus békéje.

 

Видео – “Михайлов ТВ”

Официальный сайт Рязанской Епархии

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?