A Szent Szinódus döntésének magyarázata a Görögországi Ortodox Egyház egyes egyházmegyéibe irányuló zarándoklatokról

Válaszul a beérkezett megkeresésekre, amelyeknek tárgya a Szent Szinódus azon döntésének a végrehajtása, amely megtiltja a zarándokutakat a Görögországi Ortodox Egyház egyes egyházmegyéibe, ahol a püspökök liturgikus kapcsolatba léptek az ukrán antikanonikus szakadár csoportok képviselőivel, a következő tájékoztatást adjuk: 

A Szent Szinódus 2019. október 17-én kiadott nyilatkozatában a következő kijelentést tette: “Az egyház szent kánonjai elítélik azokat, akik imádságos és liturgikus kapcsolatra lépnek lefokozott és kiközösített papokkal” (Apostoli kánonok, 10, 11, 12; I. Egyetemes Zsinat kánonjai, 5; Antiochiai helyi zsinat kánonjai, 2, stb.). Ezzel összefüggésben felfüggesztjük az eucharisztikus közösséget a Görögországi Egyház azon főpapjaival, akik ilyen jellegű kapcsolatba léptek vagy a későbbiekben kapcsolatba fognak lépni az ukrán antikanonikus szakadár csoportok képviselőivel. Ugyancsak nem adunk áldást olyan zarándokutakra, amelyek a lentebb felsorolt főpapok által vezetett egyházmegyékbe irányulnak. Ugyanakkor a Szent Szinódus kiemelte, hogy “óvja az imádságos közösséget a Görögországi Ortodox Egyházzal, és megőrzi vele az élő imádságos, kanonikus és eucharisztikus egységet azokon a testvéreken – minden olyan főpásztoron és papon – keresztül, aki fellépett vagy a jövőben fel fog lépni az ukrajnai szakadás törvényesítése ellen, és aki nem ejtett foltot a becsületén azzal, hogy együtt szolgált a szakadár álpüspökökkel, hanem a keresztényi bátorság és a krisztusi igazság melletti szilárd kiállás példáját mutatja”.

Sajnos a Szent Szinódus által elfogadott nyilatkozat után, annak ellenére, hogy a Görögországi Ortodox Egyház számos főpapja tiltakozásának adott hangot, Jerónimosz athéni érsek “békelevelet” (a kánoni státuszt elismerő okirat) küldött az ukrajnai szakadár álegyház úgynevezett “elöljárójának”. Ezenkívül a Görögországi Egyház egyes főpapjai együtt szolgáltak a szakadárokkal, vagy más módon nyilvánították ki, hogy elismerik ezt a kánonellenes módon létrejött szervezetet. A fentiekkel összefüggésben, illetve a Szent Szinódus döntésének végrehajtása érdekében, az Orosz Ortodox Egyház főpásztorai, papjai és világi hívei nem kapnak áldást arra, hogy zarándokutat tegyenek az alább felsorolt egyházmegyékbe, illetve imádságos és eucharisztikus közösségre lépjenek azok püspökeivel:

1, Athéni egyházmegye, Athén, Jerónimosz Athén és egész Görögország érseke;

2, Langadaszi egyházmegye, Langadasz, Joánisz langadaszi metropolita;

3, Vériai egyházmegye, Véria, Pandeleímon vériai, náuszai és kampaniai metropolita;

4, Ártai egyházmegye, Árta, Kalínikosz ártai metropolita;

5, Trikalai egyházmegye, Trikala, Hriszósztomosz trikalai metropolita;

6, Demetriaszi egyházmegye, Vólosz, Ignátiosz demetriaszi metropolita.

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?