Márk metropolita közös szolgálata Kirill pátriárkával Szent Szergij ünnepén

Október 8-án, Csodatévő Szent Szergij radonyezsi apát (†1392) elhunytának ónaptár szerinti ünnepén Kirill pátriárka vezette a szent liturgiát a Moszkva melletti Szentháromság-Szergij monostor Nagyboldogasszony templomában. Kirill pátriárkával számos főpap és pap szolgált együtt, közöttük volt Márk, Budapest-magyarországi metropolita is. 

A szent liturgián a pátriárka a hívőkhöz szóló prédikációjában megemlékezett arról, hogy 12 évvel ezelőtt az orosz ortodox emigráció jelentős része, amelyet a Határon túli Orosz Egyház fogott egybe, a mennyei Szűzanya közbenjárása révén, és az egyház akkori bölcs vezetői erőfeszítései eredményeként visszatért az Anyaegyház kebelébe. A mostani ünnepet megelőző nap, október 7-én pedig, az Orosz Egyház Szent Szinódusának döntése eredményeként, a párizsi székhelyű orosz hagyományú, de a kezdetektől fogva többnemzetiségű Érsekség és maga János érsek kérésének eleget téve, itt, a Szent Szergij által az orosz földek egységéért alapított imádságos helyen, az ő oltalma és imái által ez az egyházrész is visszatért Anyaegyháza fennhatósága alá. Így a sok évtizedes megosztottságok és konfliktusok szent liturgia keretében értek véget. „Most, az Orosz Egyház egybegyűjtésének az idején, szeretnék hálát adni Istennek az Ő Egyházunk iránt mutatott irgalmáért – mondta a pátriárka – és mindnyájunk számára legyen világos és intő példa ma, hogy semmilyen személyes, politikai, nemzeti, vagy más érdekek miatt nem szabad az Istentől kapott örökség egységét lerombolni.”

A szent liturgia után Kirill pátriárka hálaadó imádságot tartott a monostor főterén, Szentéletű Radonyezsi Szergij tiszteletben álló ikonja előtt, amelyre egybegyűltek a monostor minden templomából az ünnepi szolgálatot végző püspökök, papok.

Ezután a pátriárkai rezidencia erkélyéről még egyszer köszöntéssel fordult az ünnepre érkezett főpapokhoz, papokhoz, hívőkhöz majd kitüntetéseket adott át.

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?