Márk metropolita budapesti látogatása és főpapi szolgálatai

Márk Budapesti-Magyarországi metropolita, aki 2019 nyara végén ismét a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzására kapott megbízást, szeptember 28-án, szombaton érkezett első látogatására Budapestre. A repülőtéren Bulah Szvjatoszlav pap várta, kifejezte örömét, hogy ismét Márk metropolita került az egyházmegye élére és felidézte jó emlékeit, hiszen 2015-ben ő maga szentelte pappá. 

Főpapunk első útja a Nagyboldogasszony székesegyházba vezetett, a Szentháromság egyházközség esti vecsernyéjére. Márk metropolita egy általa jól ismert egyházmegyébe tért vissza, mivel 2009-től a Moszkvai Patriarkátus Határon túli Intézményeinek igazgatása mellett az akkori Bécsi-budapesti egyházmegye kormányzására is megbízást kapott. Márk metropolitát mind az egyházmegye papjai, mind a hívők közül sokan jól ismerik.

Másnap, szeptember 29-én, vasárnap a metropolita főpapi szent liturgiát tartott a Nagyboldogasszony székesegyházban. Vele együtt szolgált prot. Magyar István, prot. Kim Nyikolaj, prot. Arszentyev Szergej, a rjazanyi metropólia első, mihajlovi körzetének esperese, Kornyilov Dmitrij és Bulah Szvajtoszlav papok, valamint Dadányi Miklós protodiakónus és Csepizsov Vlagyimir diakónus.

Mint ismeretes, a budapesti Nagyboldogasszony székesegyház sajátossága, hogy benne két egyházközség működik, egy magyar és egy egyházi szláv nyelvű, így az istentiszteleteket az ortodox egyházban bevett kétfajta egyházi naptár szerint tartják. A vasárnapi szent liturgiát két nyelven, magyarul és egyházi szlávul tartották a Szentháromság egyházközség kórusának kíséretében.

Az istentisztelet végén Márk metropolita kifejezte örömét, hogy ismét a budapesti egyházmegye élére kapott kinevezést, és megköszönte a hívők meleg fogadtatását. Ezután kötetlen találkozóra kerül sor a hittanteremben, magyar és orosz hívők részvételével, ahol főpapunk a rjazanyi metróliában végzett szolgálatának élményeit, tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel, a hívők pedig azt a vágyukat, hogy elzarándokolhassanak a rjazanyi szent helyekhez.

Vasárnap délután a metropolita a Szent Alexandra vértanúnak és Szent Józsefnek szentelt, 1802-ben épült templomot kereste fel Ürömben, amely az első orosz alapítású templom volt Európában Oroszország határain túl, kriptájában Alexandra Pavlovna nagyhercegnő nyugszik, a templomot körülvevő temetőben pedig azok a papok, diakónusok, énekesek és családtagjaik, akik két évszázadon át a templomban szolgáltak. Főpapunk így értékelte a templom és a kripta meglátogatását: „Gyönyörű templom Szent Alexandra vértanú császárnő emlékére, amely egyben egy császári gyermek nyugvóhelye. Számomra külön megindító, hogy amikor a Jeruzsálemi Lelki Misszióban szolgáltam, gyakran imádkoztam a vértanú császárnőnek szentelt templomban. Különleges dolog, hogy az ürömi és a szentföldi templom ikonosztáza igen hasonlít egymásra. Az embernek az az érzése támad, hogy itt Jeruzsálem, a Szentföld egyik darabkáját látja maga előtt.

Az ürömi látogatás a Laboda Gábor polgármesterrel történt találkozással ért véget, a főpap és a polgármester régi barátokkén köszöntötték egymást.

Forrás: Официальный сайт Рязанской Епархии 

Video, foto: Natalia Basztrakova

*

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?